fallback

Спокойна сесия с ниска активност

До края на месеца вниманието ще бъде насочено към отчетите за второто тримесечие, коментира Борислав Симеонов от Делтасток

18:06 | 24.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Индексите на БФБ се повишиха в днешната сесия при много нисък оборот, както следва: SOFIX (+1%) до 302,21 пункта, BG40 (+0,4%) до 108,39 пункта, BGTR30 (+0,7%) до 242,75 пункта и BGREIT (+0,5%) до 73,95 пункта.

“Днешната сесия премина сравнително спокойно и при ниска активност. Липсваха обичайните за последните няколко дни пакетни сделки, насочени към преструктуриране на портфейли на институционални инвеститори. Постепенно намаля и спекулативният интерес към емисията обикновени акции на Меком АД”, заяви за Investor.bg Борислав Симеонов*, брокер в ИП Делтасток.

"До края на месеца вниманието на инвеститорите ще бъде насочено към оповестяването на отчетите за второто тримесечие на годината, както и към провеждащите се общи събрания. Тревожните новини за еврозоната, идващи предимно от Испания и Италия, и отразяващи се в сериозни спадове на индексите на европейските фондови пазари, също биха могли да окажат влияние върху търговията на БФБ през следващите дни”, коментира той.

Търговията на пазара на акции днес възлезе на едва 189 хил. лв., като с оборот над 10 хил. бяха само ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ (+1,4%) – 41 хил., Агро Финанс АДСИЦ (+2,8%) – 41 хил. и Монбат (+7,2%) – 39 хил.

Търгуваха се общо 41 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 19/13, а при 9 позиции не бе отчетена промяна. От шестте дружествата с оборот над 5 хил. лв., с най-силен ръст са акциите на Монбат (+7,2%), а губещи нямаше. На днешно заседание КФН издаде разрешение за прекратяване дейността на ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ.

Вчера ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ съобщи, че свиква на 3 септември Извънредно Общо събрание на акционерите си, на което ще се гласува продажбата на притежаваните от Фонда земеделски земи.

Общото събрание ще гласува и за продажбата на дъщерното Еларг Уинд на обслужващото дружество Агроменидж АД, както и за уреждането на последиците от предсрочното прекратяване на договора с Агроменидж.

Акциите на Енемона АД се повишиха с 3,4%. Снощи дружеството оповести, че е било задължено от КФН да не гласува точка за приемане на отчета си за 2011 г. Компанията съобщи и за постъпила оферта от Дичко Прокопиев за закупуване на 15 млн. акции на Енергони АД, собственост на Енемона. Книжата на Стара планина Холд АД отстъпиха с 0,3% при символичен оборот от около 100 лв. Днес холдингът обяви 25% спад на продажбите през юни на годишна база и понижение от 7,6% за полугодието до 87,9 млн. лв.

Цената на поименните компенсационни бонове се повиши с още 2,8% до 67 ст. за 1 лв. номинал при оборот от 96 хил. лв., като от края на май насам ръстът достига 68%.  

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:20 | 03.09.22 г.
fallback