fallback

Пенсионните фондове на ПОК Доверие продадоха дела си в Агро Финанс АДСИЦ

Наблюдаваме позицията от началото на годината и взехме решение, когато цената започна да доближава балансовата стойност, заявиха от ПОК Доверие

14:40 | 23.07.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ДПФ, ППФ и УПФ Доверие са продали дяловете си в Агро Финанс АДСИЦ, възлизащи на малко под 20%, потвърди за Investor.bg Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК Доверие.

Днес на борсата бяха прехвърлени близо 25% от АДСИЦ-а при средна цена от 1,50 лв. за акция, след като по-миналата седмица от дяловете си в Агро Финанс се освободиха трите пенсионни фонда на Алианц България, както и Алианц България Живот ЗАД, които държаха общо 25,55%. Делът им бе закупен от Бромак Инвест ЕАД на цена от 1,20 лв. за акция.

Към 5 май 2011 г. 100% от Бромак инвест ЕАД са собственост на Бромак ЕООД, което е основен акционер в Корпоративна търговска банка и е притежание на Цветан Василев. Другите основни акционери в Агро Финанс АДСИЦ са Кооп Инвестмънт ЕАД с дял от 30,35%, КТБ със 7,84% и ЗАД Булстрад с около 5%, преди днешните сделки. 

„Наблюдаваме позицията от началото на годината във връзка с нейното поскъпване (23% от началото на годината - бел. ред.), което се дължи на пазарни фактори, а не поради конкретна причина в самото дружество. Взехме решение, когато цената започна да доближава балансовата стойност (1,52 лв. на акция към края на март - бел. ред.), тъй като има риск и от понижение. Имаше интерес към нашия дял от не една страна и на различни цени“, коментира Петкова. 

„За поскъпването на АДСИЦ като цяло може да се посочи и фундаменталната причина, че инвестицията чрез тях в земя представлява защита на средствата на фона на тежкото състояние, в което се намират финансовите пазари. В момента не следим отблизо други позиции заради поскъпването им, а по-скоро такива с по-ясно изразен спад“, допълни тя. В началото на май пенсионните фондове на ПОК Доверие продадоха 5%-я си дял в ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ. "Решението за продажбата е свързано с одобрената ликвидация на фонда. Предвид ликвидацията бяхме определили цената на която бихме продали, на база наши изчисления на ликвидационната стойност. Днес постигнахме тази цена с продажбата на ниво от 1,50 лв. на акция, която реално е 1,57 лв., тъй като междувременно получихме 0,07 лв. дивидент", коментира тогава Даниела Петкова.

Свързани компании:

Агро Финанс АД(AGF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:55 | 11.09.22 г.
fallback