fallback

Опитите за преоценка на институционални портфейли се оказаха по-скоро рядкост

Трябва да поздравим мажоритарите, изкупуващи собствени акции, за вярата в техните компании, смята Владимир Малчев от Бул Тренд Брокеридж

15:15 | 28.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, отстъпи с 0,1% в днешната сесия до ниво от 291,91 пункта при оборот от 207 хил. лв. От началото на седмицата индексът е на плюс 0,2%. BG40 се понижи с 0,3% до 107,26 пункта, BGTR30 загуби 2,2% до 236,09 пункта, а BGREIT спадна с 0,6% до 69,73 пункта. “Сесията беше доста скучна, като плахите опити за преоценка на портфейли в края на тримесечието се оказаха по-скоро изключение”, заяви за Investor.bg Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж.

“Все пак при група компании имаше такъв ефект. Говоря главно за Еврохолд (+5,9%), Формопласт (+25%) и Евроинс (+8,6%). При някои други позиции очакванията на спекулантите за подкрепа от институционални инвеститори се оказа излъгани, което намери изражение в обратната на очакваната дневна посока. Тук визирам емисиите на Стара планина холд (-3,7%), ЕМКА (-9,1%), Индустриален капитал холдинг (-1,4%)“, коментира той.

“Разбира се не мога да не отбележа и поредния ден на героична борба на купувачите при обикновените акции на Енемона, да се удържи нивото от 3 лева. Доколкото считам, че тези сериозни покупки директно или индиректно са свързани с мажоритарния акционер и мениджмънта, той заслужава да бъде поздравен за вярата си в компанията, нещо което не може да бъде казано за водещите лица в доста други компании с все по-избледняващ статут на сини чипове”, допълни инвестиционният консултант.

Търговията на пазара на акции на БФБ днес възлезе на 489 хил. лв., като с най-голям оборот бяха Енемона (0%) – 219 хил. лв., Адванс Терафонд АДСИЦ (-0,5%) – 92 хил., Еврохолд (+5,9%) – 48 хил. и ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ (-2,3%) – 44 хил.

Търгуваха се общо 40 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 16/19, а при 5 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-силен ръст са акциите на Формопласт (+25%), Еврохолд (+5,9%) и Агрия Груп (+3,4%), а с най-голям спад са книжата на Стара планина Холд АД (-3,7%). В понеделник Стара планина холд отчете 3,4% спад на консолидираните продажбите през май на годишна база, като холдингът прогнозира понижението за полугодието да достигне 8,5% на годишна база.

Извън регулиран пазар бяха прехвърлени 37% от капитала на ЦКБ Риъл Истейт Фонд АДСИЦ на стойност 22 млн. лв. при средна цена от 53 лв. за акция.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:03 | 04.09.22 г.
fallback