fallback

Т. Табаков: ЕЛАРГ не дължи данък печалба поради ликвидацията си

Акционерите му дължат 5% данък върху разликата между ликвидационната цена и цената на придобиване на книжата, заявява адвокатът

16:42 | 15.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Дали ЕЛАРГ дължи данък печалба (в размер на 10%) поради доброволната му ликвидация? Въпросът вълнува участниците в темата за АДСИЦ-а във форума на Investor.bg, като msimov пише „Вероятно към края на годината или поне към деветмесечния баланс ще има една по ясна картина за тук и тогава вече може да се види какво и как ще се начислява данъчно.“

Освен „приспадане на данък печалба за 2012, ако има такъв и 5% върху ликвидационния дял не знам върху какво ще се начислява и как“, споделя msimov.

Самото ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ е поръчало данъчно-правно становище от адвокатско дружество Табаков, Табакова и Партньори.

В него адвокат Тодор Табаков казва:

При обявяване на такова дружество в ликвидация преди изтичане на срока, за който е създадено, сме изправени пред две хипотези.

Едната е свързана с отнемането на лиценза по реда на чл. 16 от ЗДСИЦ, съгласно който лицензът се отнема от КФН, когато дружеството: - не започне да извършва разрешената дейност в срок от 12 месеца от датата на издаването на лиценза. - е представило неверни данни, които са послужили като основание за издаване на лиценза - престане да отговаря на условията, при които е издаден лицензът - системно нарушава разпоредбите в този закон или актовете по прилагането му

Другата възможност е в хипотезата на чл.28 от ЗДСИЦ – при изтичане на предвидения в устава срок или при решение на общото събрание, но само на основания, предвидени в устава и в проспекта за издаване на ценни книжа. В този случай лиценза не се отнема, а се издава разрешение от КФН и се одобряват лицата определени за ликвидатори или синдици на дружеството.

И в двете хипотези – и при тази при която се издава разрешение от КФН, с което се отнема лиценза и при тази, при която се издава разрешение за прекратяване, се поставя въпроса могат ли приходните органи да приемат, че от един момент насетне корпоративен данък започва да се дължи. Или че при прекратяване на АДСИЦ преди изтичане на срока, за който е създадено се цели единствено заобикаляне на определени данъчни последици, свързани с ДДС върху доставките на АДСИЦ, още повече когато не се предприемат активни действия по ликвидацията.

Във връзка с горното, предлагаме следните отговори: 1. Съгласно чл. 175 от ЗКПО – дружествата със специална инвестиционна цел по ЗДСИЦ не се облагат с корпоративен данък, т. е. законодателят е имал предвид АДСИЦ, които осъществяват дейност по предвидения от ЗДСИЦ ред. Тази норма не е свързана с презумцията, че при започване на процесите по ликвидация дружеството престава да бъде такова по ЗДСИЦ и съответно става облагаемо с корпоративен данък. Всяко различно становище не държи сметка за обстоятелството, че процедурата по ликвидация е иманентно свързана с АДСИЦ, доколкото те по определение са дружества, създавани за определен срок (чл. 7, т. 1 от АДСИЦ). Позицията, че при започване на процедура по прекратяване АДСИЦ стават облагаеми субекти с корпоративен данък по ЗКПО води до абсолютно неприемливи резултати и би ги принудило да извършват процедурите по ликвидация преди същинската ликвидация.

Това не е целта на закона. Целта на закона е да установи, че всяко АДСИЦ. получило лиценз от КФН, докато не бъде заличено се ползва от режима на чл. 175 от ЗКПО. И обратното, създадено дружество като АДСИЦ, но неполучило лиценз, не се ползва от този привилегирован режим.

Нещо повече, при прекратяване на АДСИЦ по реда на чл. 28 от ЗДСИЦ не се отнема лиценза, а дружеството продължава да бъде АДСИЦ и след получаване на разрешение от КФН, но към наименованието се прибавя „в ликвидация“. Тук следва да се отчете и обстоятелството, че АДСИЦ не може да се преобразува в друг вид търговско дружество, т. е. докато не бъде заличено то остава такова по ЗДСИЦ, стига разбира се, да му е издаден лиценз по реда на чл. 11 от същия закон.

2. Ал. 3 на чл. 29 от ЗДСИЦ предвижда КФН да издаде наредба във връзка с реда и условията за издаване на разрешение по чл. 27 и чл. 28 от същия закон. Тъй като такава наредба не е издадена, препоръчваме Фондът да аргументира сериозно основанията си за прекратяване преди изтичане на предвидения срок, включително като се предприемат действия по промяна на устава и другите устройствени актове.

3. Също така, много важно е да се документират действията, предприети при ликвидацията, включително чрез седмични отчети на ликвидаторите и обслужващите дружества. Само така ще може да се докаже, че се предприемат активни действия по ликвидация – т. е. че не става въпрос за симулация на ликвидация, и че забавянето на ликвидационния процес се дължи на обективни причини извън контрола на управляващите процеса на ликвидация.

По другият засегнат от msimov въпрос, а именно за данъка от 5% върху ликвидационния дял, адвокат Табаков заявява:

„Съгласно чл. 38 от ЗДДФЛ, облагаемите доходи от дивиденти от акции и ликвидационни дялове, получени от местни или чуждестранни физически лица, се облагат с окончателен данък в размер на 5%, който се начислява при дивиденти – върху брутната сума, определена с решението за разпределяне на дивидент, а при ликвидационни дялове – върху положителната разлика между стойността на ликвидационния дял и документално доказаната цена на придобиване на дела в дружеството.“

На 9 май 2012 г. дружеството обяви, че е продало, сключило предварителни договори за продажба или договори за възлагане в ликвидационен дял за всичките си съществени активи. Прогнозният паричен дял е от над 2,40 лв./акция, се казва в съобщението.

Акциите на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ поскъпват със 193% за последните 12 месеца до 1,845 лв. за брой и 108 млн. лв. пазарна капитализация. Освен това с решение на общото събрание на акционерите от 29 февруари 2012 г. бе гласуван дивидент от 0,072 лв./акция, който вече е изплатен. ”Планираме да приключим процеса на прехвърляне по нотариален ред на над 30 хил. имота на дружеството към март 2013 г.”, уточниха от ЕЛАРГ на 9 май 2012 г. Например, ако ликвидационната цена е 2,4 лв. и даден инвеститор е купил акции на 1,8 лв. за акция, то той ще дължи данък от 5% върху разликата от 60 ст., тоест данък от 3 ст. на акция. Разбира се, ако представи декларация до ЕЛАРГ с потвърждения на сделките по придобиване на акциите или документ за записване на акции при увеличение на капитала (последното е от 2006 г. при емисионна стойност от 1,25 лв./акция).

Например наскоро акционерите на И Ар Джи Капитал 1 АДСИЦ /в ликвидация/ и И Ар Джи Капитал 2 АДСИЦ /в ликвидация/ одобриха начина, формата и сроковете за представяне на информация от акционерите, необходима за удържане на окончателен данък върху ликвидационните дялове (5%). Ако такива документи не бъдат предоставени до 5 октомври 2012 г. (и за двете дружества), то стойността на придобиването на акциите ще бъде счетена за нула. Вижте формата на справката и декларацията на АДСИЦ-ите И Ар Джи Капитал 1 и 2 в последните 3 страници на този документ.

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
fallback