fallback

Търговия с четири дружества бе в основата на днешната сесия на БФБ

Инвеститорите продължават да следват дружествата, свързани със земеделска земя или силно подценени реални активи, коментира Бончо Иванов от ОББ Асет Мениджмънт

17:23 | 06.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се повиши с 0,9% в днешната сесия до ниво от 297,13 пункта при оборот от 422 хил. лв. От началото на седмицата индексът е на плюс 3,1%. BG40 отстъпи с 0,03 до 110,09 пункта, BGTR30 нарасна с 0,9% до 249,77 пункта, а BGREIT се покачи с 0,7% до 68,62 пункта. “Въпреки разразилата се полемика на високо политическо ниво в последно време за това откъде тръгна кризата и дали сме в нова фаза или продължение, по-важният въпрос е как мутира тя. Големият проблем на уравнението с две неизвестни е, че ни трябва още едно уравнение със същите неизвестни, за да ги намерим, или просто уравнението трябва да е зададено с едно неизвестно. Кризата отдавна не може да бъде наречена просто финансова, защото тя е финансово-политическа, което я отличава, и е трудно да й търсим аналози в миналото”, заяви за Investor.bg Бончо Иванов*, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт АД.

“В началото на годината очаквахме избори в Европа, които да прелеят избиратели към по-популистки настроени партии, но това да не промени драстично финансовите рамки и породилата се политическа воля за промяна. Е, няколко месеца по-късно уравнението отново е с две неизвестни, а вярата в политиците вероятно никога не е била толкова под въпрос. В продължение, голяма част от инвеститорите очакваха икономическите данни да се влошават, което нормално рефлектираше във всички предвестници за очакваното състояние на икономическата активност, а това определи и някакъв консенсус за забавянето на растежа. А консенсусът не беше отчел повторното размразяване на “политическото” неизвестно в уравнението”, коментира той.

“На въпроса “Какво да очакваме?” повечето биха отговорили “Кой знае?”, а това поражда феномени като отрицателна доходност по швейцарските ДЦК. Това е въпрос, който не си го задаваме за първи път през последните 5 години, но и всеки има различна представа за това какво е ценно, евтино (в зависимост от инвестиционния хоризонт) и “дали свършва светът”. С оглед на това, на нашия пазар инвеститорите продължават да “стрелят” към дружествата, притежаващи или свързани по някакъв начин със земеделската земя или силно подценени реални активи, като основна движеща сила са очакваните дивиденти”, допълни анализаторът.

Търговията на пазара на акции на БФБ възлезе на 1,044 млн. лв., благодарение предимно на КТБ (-0,1%) – 275 хил., Агрия Груп (+5,7%) – 273 хил., Адванс Терафонд АДСИЦ (+2,4%) – 210 хил. и ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ (+0,3%) – 171 хил. лв.

Търгуваха се общо 52 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 19/20, а при 13 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-силен ръст са акциите холдинг Доверие (+14,6%) и Стара планина Холд (+10,2%), а с най-голям спад са книжата на БГ Агро (-28,5%) и Велграф Асет Мениджмънт (-5,9%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:40 | 10.09.22 г.
fallback