fallback

Инвеститорите на БФБ са фокусирани главно върху предстоящите общи събрания

Дори данните за БВП на България и еврозоната не повлияха на борсовата търговия, коментира Даниел Димитров от Реал Финанс Асет Мениджмънт

15:24 | 15.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, прибави 0,1% в днешната сесия до ниво от 307,23 пункта при оборот от 409 хил. лв. От началото на седмицата индексът е на плюс 0,3%. BG40 отстъпи с 0,3% до 108,04 пункта, BGTR30 нарасна с 0,7% до 235,56 пункта, а BGREIT се повиши с 0,3% до 70,45 пункта.

“БФБ и днес показа, че се намира встрани от настроенията на международните пазари. Политическите проблеми в съседна Гърция и евентуалния й фалит, последван от изключване на страната от еврозоната не притесняват родните инвеститори. Дори важните новини за отчетения от статистиката нулев растеж на БВП на България и на този в еврозоната през първото тримесечие на годината, не повлияха по никакъв начин на борсовата търговия", заяви за Investor.bg Даниел Димитров*, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт. "Общо взето вниманието на инвеститорите е насочено основно към предстоящите общи събрания на акционерите, като интерес има единствено към компаниите, включили в дневния ред на тези събрания предложения за разпределяне на дивидент. Днешната борсова сесия бе поредната, която показа явните предпочитания на инвеститорите към няколко дружества със специална инвестиционна цел и пълното безразличие към останалите акции", коментира той. Търговията на пазара на акции на БФБ възлезе на 503 хил. лв., благодарение основно на Адванс Терафонд АДСИЦ (-1,5%) – 252 хил. и ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ (+1,7%) – 123 хил. Оборотът надвиши 10 хил. лв. още само при Агро Финанс АДСИЦ (-0,5%) – 27 хил. и Благоевград-БТ (-3,3%) – 13 хил.

Търгуваха се общо 46 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 21/17, а при 8 позиции не бе отчетена промяна. От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-силен ръст са акциите на Химимпорт (+6,1%), а с най-голям спад са книжата на Благоевград-БТ (-3,3%) и БАКБ (-3,2%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:37 | 12.09.22 г.
fallback