fallback

Песимизмът взе превес и в днешната борсова сесия

Ако еврозоната не се върне към растеж, трудно ще дойдат чуждите капитали на БФБ, смята Красимир Йорданов от ДСК Асет Мениджмънт

16:38 | 24.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се понижи с 0,4% в днешната сесия до ниво от 301,38 пункта при оборот от 387 хил. лв. От началото на седмицата индексът е на минус 0,6%. BG40 спадна с 0,5% до 104,30 пункта, BGTR30 е надолу с 0,4% до 249,59 пункта, а BGREIT прибави 0,03% до 63,27 пункта.

„Песимизмът преобладаваше на БФБ и по време на днешната сесия. Като че ли отново набират сила спекулациите относно евентуално разрастване на дълговата криза в Европа, но причините за вчерашния спад на западните борси по-скоро трябва да се търсят в по-лошите от очакваното икономически данни от еврозоната“, заяви за Investor.bg Красимир Йорданов*, портфолио мениджър в УД ДСК Асет Мениджмънт.

„Наред със свиването на индустриалното производство на Стария континент, устойчив спад бележи и промишленото производство в Китай. Ако еврозоната не се върне към растеж в средносрочен план, то мерките за намаление на бюджетните дефицити няма да имат за резултат съкращаване на дълговото бреме като дял в икономиките, а европейската дългова криза ще навлезе в нов етап на развитие. За съжаление при подобно развитие трудно можем да очакваме скорошно завръщане на чуждестранните капиталови потоци към България“, коментира той. На пазара на акции на БФБ търговията днес възлезе на 776 хил. лв., като с най-голям оборот бяха ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ (-0,1%) – 216 хил., Химснаб (0%) – 116 хил. и Адванс Терафонд АДСИЦ (0%) – 77 хил. При други 10 дружества търговията бе между 10 и 50 хил. лв. Търгуваха се общо 52 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 17/25, а при 10 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-силно повишение са акциите на Албена Инвест Холдинг (+0,7%), а с най-голям спад са книжата на Елпром-ЗЕМ (-47%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:01 | 10.09.22 г.
fallback