fallback

Акция на седмицата - ОЦК

Дружеството поскъпна с 12%, оглавявайки по ръст компаниите от индекса BG40

11:14 | 21.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Книжата на Оловно цинков комплекс АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата".

Акциите на кърджалийското дружеството поскъпнаха с 12,4%, оглавявайки по ръст компаниите от широкия борсов индекс BG40.

През седмицата в 26 сделки на БФБ бяха прехвърлени над 15 хил. акции на ОЦК на стойност 35 хил. лв. при средна цена от 2,34 лв. за брой. Търговията приключи на ниво от 2,53 лв. за акция, което се равнява на пазарна капитализация в размер на 21,3 млн. лв. За последната година акциите на оловно-цинковия комплекс са загубили над три четвърти от стойността си.

След сесията в петък стана ясно, че полски консорциум от фирми е проявил интерес да наеме "Оловно-цинковия комплекс" в Кърджали за три години. Консорциумът е готов да плати и дължимите заплати на работниците, съобщи вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.

„Представители на полската компания "Силезия" са изявили готовност да изплатят тези дължими 1 млн. лв. за работни заплати. Информацията, с която разполагаме от колегите от синдиката в Полша, е че "Силезия" АД е част от холдинга "Импекс-метал", който притежава фирми за производство на алуминий, мед, цинк и олово", поясни Никифоров.

ОЦК отчите силно влошаване на финансовите резултати през 2011 г. и приключи със загуба от 14,6 млн. лв. след печалба от 642 хил. лв. през 2010 г. Дружеството регистрира 24% спад в приходите от продажби до 103 млн. лв. за 2011 г. Той е резултат не само от спада в производството на цинк и олово, но и от  спирането на цех Агломерация в оловното производство през април 2011 г.

Цехът бе спрян със заповед на РИОСВ, с което бе прекратено производството на олово от концентрати, но той продължи да произвежда олово чрез преработка на вторични метали.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:13 | 13.09.22 г.
fallback