fallback

Започва проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция в КФН

Днес в 14.00 часа контролните органи на агенцията ще влязат в сградата на комисията за финансов надзор, след като преди месец им беше отказан достъп

12:49 | 18.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Днес от 14.00 ч. контролни органи на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще започнат извършването на финансова инспекция в Комисията за финансов надзор (КФН), се казва в прессъобщение на агенцията към Министерството на финансите. Инспекцията бе възложена със заповед на директора на АДФИ от 19 март 2012 г., но КФН отказа на 20 март 2012 г. да осигури достъп на финансовия инспектор за извършване на проверката, припомнят от агенцията. Проверката е въз основа на постъпили сигнали, съдържащи данни за нарушения в областта на бюджетната, финансово-стопанската и отчетна дейност на комисията. От страна на КФН беше изразено становище, че не е налице правно основание за извършване на инспекцията от органите на АДФИ.

Според Агенцията за държавна финансова инспекция проверката на КФН не накърнява независимостта й. Тя трябва да установи законосъобразност на процедури за обществени поръчки, както и на разходи за допълнително материално стимулиране. Инициираната проверка в КФН съвпадна с изявлението на лидера на БСП Сергей Станишев, че през последните два месеца на членове на комисията били раздадени 68 000 лева бонуси.

Според Станишев в КФН значително е увеличен щатът, въпреки заповедта на министър Симеон Дянков за съкращения в администрацията.

Председателят на комисията Стоян Мавродиев е назначил седем съветници с месечни възнаграждения от 2 – 3 хиляди лв. и на всяко тримесечие получавали от 5 до 10 хиляди лева допълнително материално стимулиране, твърди Станишев. След появилите се скандали с получени бонуси в края на февруари премиерът Бойко Борисов заповяда те да бъдат върнати.

 "Считам цитираната по-горе заповед за незаконосъобразна, поради противоречието й с редица норми както от националното ни законодателство, така и от нормите на правото на Европейския съюз. Заповедта представлява нарушение на заложения в Конституцията на Република България принцип за разделение на властите. Заповедта погазва грубо както независимостта на КФН, заложена изрично в Закона за комисията за финансов надзор, така и независимия регулаторен статут на КФН съгласно нормативните актове на правото на Европейския съюз. Една от целите на цитираната заповед е изземване на функции от компетентните органи, контролиращи дейността на КФН, а именно Народното събрание и Сметната палата. Не на последно място, обхватът на целената инспекция е бил вече предмет на няколко независими проверки и одити, извършени от страна на Сметната палата в последните месеци", бе заявил председателят на КФН Стоян Мавродиев в официалното становище на комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
fallback