fallback

Защо западните борси вървят нагоре, а българската - надолу?

Клуб Investor.bg ще потърси гледните точки на борсата, инвеститорите, емитентите и анализаторите

08:00 | 05.04.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор

Защо борсовите индекси в САЩ и Европа са на близо 4- годишни  върхове, а SOFIX е близо до дъното си за последните години? Това е един от въпросите, които ще дискутират участниците в предстоящата среща на Клуб Investor.bg. Участниците в срещата ще обсъдят темите за доверието в публичните дружества, за "съживяване" на българската борса, инвестирането на средства от Сребърния фонд на БФБ, комуникацията между публичните дружества  и инвестиционната общност. Лектори на събитието ще бъдат финансовият директор на ПОК Доверие Мирослав Маринов, Асен Ягодин, председател на борда на директорите на БФБ – София, Георги Момчилов - изпълнителен директор на Индустриален холдинг България АД и Николай Гърнев, партньор в Ърнст и Янг България. Модератор на събитието е Любомир Леков, председател на Съвета на директорите на Инвестор.БГ АД.

Срещата ще се проведе на 9 април 2012 г. Още през февруари 2007 г. Георги Момчилов бе един от първите, които предвидиха колапса в цената на българските акции с думите: Аз съм малко изненадан от българския капиталов пазар, като инвеститор съм от 10 години на него и скоро продадох последната си акция. Просто защото вече не вярвам. Какво означава коефициент цена/печалба от 30-50? Това означава, че като инвеститор трябва да очакваш около 2-3% възвръщаемост от тази акция, при положение, че ДЦК в момента носят над 4%. Причините могат да са две, първата е да очакваш ръст в бизнеса на тази компания. Но като изпълнителен директор на банка, отговаряйки за корпоративното банкиране, определено се съмнявам, че в България има толкова компании, които да реализират ръст, който да доведе до нормален коефициент цена/печалба от 12-15 в следващите 3-5 години. Това означава да си увеличат бизнеса два-три пъти, което е нереално.

Втората причина е чисто спекулативна – да се надяваме, че ниската ликвидност на пазара ще доведе до ръст на цените и ние ще се закачим на следващото покачване, което обаче не може да продължи вечно и аз съм сериозен скептик. Не може утвърдени чуждестранни компании с 50 години история на капиталовия пазар, които от 100 години държат пазарния си дял, да се търгуват на 15 пъти печалбата си, а техните пазарни аналози в България, които имат 10 години история на борсата, да се търгуват 3 или 4 пъти по-скъпо. Какво е мнението на Георги Момчилов 5 години по-късно, можете да чуете на събитието.

Срещата на Клуб Investor.bg ще се състои от 18:30 ч. на 9 април 2012 г. в столичния хотел Хилтън, a повече подробности можете да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:17 | 13.09.22 г.
fallback