fallback

КФН: Отчетите да се подават във формат xls

Практиката публичните дружества да подават отчети в pdf и дори в tif доби голямо разпространение, като затруднява ползвателите

18:00 | 03.04.12 г. 11
Автор - снимка
Редактор

Комисията за финансов надзор издаде указание отчетите на публичните дружества да бъдат публикувани във формат xls.

Указанието е с оглед създаване на възможност за обработка на постъпващата информация чрез автоматизирано извличане на данни от предоставените справки.

Указанието важи освен за отчетите на публичните дружества, така и за другите емитенти на ценни книжа, включително АДСИЦ, колективни инвестиционни схеми, инвестиционни дружества и управляващи дружества.

Практиката публичните дружества да подават отчети в pdf и дори в tif доби голямо разпространение, като по наблюдения на Investor.bg близо половината дружества вече публикуват във формат pdf. Дълго време Булгартабак холдинг АД публикуваше отчетите си във формат tif, а впоследствие премина към pdf.

Указанието на КФН важи както за тримесечните, така и за годишните отчети. Таблиците на КФН са по образец, който може да бъде свален от уеб страницата на комисията.

Много емитенти преправят образеца на КФН и така от една страна затрудняват обработката на файловете, а от друга променят смисъла на отчетите.

Например Синергон холдинг АД некоректно записва малцинственото участие като част от собствения капитал, а не като отделен раздел в баланса на дружеството, както е по формите на КФН.

Друга честа грешка в отчетите е промяна във форматирането, като например въвеждане на разделител за хиляди. По този начин се затруднява автоматизираното извличане на данните.

Честа грешка при промяна на форматирането е и записването на отрицателните стойности в паричния поток в скоби вместо със знак минус.

Непредоставянето на данни в .xls и/или промяната в бланката на КФН водят до затруднение в ползването на данните, което засяга инвеститорите, анализаторите, регулаторните органи и други ползватели. Има и предвидена глоба за публичните дружества, които нарушат изискванията на КФН за публикуване на отчети по образец на база чл. 32, 33 и 41 от Наредба 2 за проспектите при публично предлагане и допускане на търговия на регулиран пазар и разкриване на информация от публичните дружества. Наказанията са съгласно чл. 221 от Закона за публично предлагане на ценни книжа.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
fallback