fallback

Финансист от Wall Street придоби близо 15% от Експат Капитал АД

Пол Кимбъл ще стане част от мениджърския екип на дружеството

18:37 | 29.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Пол Кимбъл. Снимка: Експат Капитал

Пол Кимбъл ще стане част от екипа на Експат Капитал АД като партньор и член на Съвета на директорите, съобщиха от дружеството. Включването му в мениджърския екип е свързано с придобиването на 14,94% от дружеството.

"Пол Кимбъл е бил съветник или лично е реализирал много от най-големите световни валутни сделки. Няколко финансови министри и управители на централни банки по целия свят са се обръщали към него за мнение по въпроси, свързани с глобалната икономическа политика", се казва в съобщението на Експат Капитал.

Кимбъл е прекарал 23 години в Morgan Stanley, издигайки се до мениджърски позиции сред топ 10 в банката. През 1982 г. той подпомага създаването на глобалния валутен отдел на Morgan Stanley, като впоследствие го оглавява до 2001 г. По времето, когато ръководи отдела, Кимбъл е бил член и председател на Нюйоркския комитет за валутна търговия – група, създадена от банковата индустрия, която съветва Federal Reserve Bank на Ню Йорк по важни въпроси, свързани валутните пазари. Кимбъл е и първият председател на FXall – най-голямата в света платформа за валутна търговия. През 2003 г. той се връща в Morgan Stanley, където подпомага висшия мениджмънт по отношение на глобалното управление на риска и по регулаторни въпроси.

Кимбъл е бил в бордовете на различни организации  от системна важност, например Чикагската стокова борса. През 2006 г. той основава Sagebrush Capital – инвестиционна компания, фокусирана върху рисковия капитал и консултантски услуги за управление на портфейли.

Кимбъл има магистърска степен по бизнес администрация от Университета на Чикаго, бакалавърска степен от Университета в Нотр Дам и бакалавърска степен по икономически науки от Католическия университет в Льовен, Белгия. Експат Груп ЕООД е намалило дела си в Експат Бета АДСИЦ от 6,53% на 0% на 8 март 2012 г., като в същото време Пол Кимбъл (Paul Gerard Kimball) го е увеличил до 19,85% на 9 март от 13,62% преди това. През юни 2011 г. Експат Капитал АД придоби 20% от Еврохолд България АД. Основни партньори в Експат Капитал АД са Николай Василев, Никола Янков и Хари Тилев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:47 | 31.08.22 г.
fallback