fallback

БФБ-София: Желаещите да заплатят таксата на ОЦК са добре дошли*

Случаят няма да е прецедент при спряна от търговия емисия заради неплатена такса за поддържане, заяви членът на СД на борсата Георги Български

12:44 | 20.03.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Георги Български. Снимка: Личен архив

Вчера БФБ-София спря търговията с 33 емисии поради неплащане на годишната такса за поддържане на регистрирана емисия през 2012 г.

Сред спрените емисии е тази на Оловно-цинков комплекс АД. Дружеството е в деликатно финансово положение, след като не е изплащало заплатите на работниците си и според синдикатите не фукционира. Загубата му за 2011 г. е 15 млн. лв.

Има ли възможност друг да плати таксата на ОЦК и така търговията с акциите му да бъде възстановена? Зададохме няколко въпроса в тази връзка на Георги Български, член на СД на БФБ-София и директор на Дирекция Търговия, Емитенти и Членство.

- Г-н Български какъв е рамерът на дължимата такса от ОЦК, поради неплащането на която е спряна търговията? Предмет на търговска тайна. Ако дадено лице заяви официално, че би желало да поеме таксата, ще го информираме официално, лично. - Възможно ли е таксата да бъде заплатена от лице, различно от ОЦК? Да, възможно е. Правилникът и тарифата на Борсата го допускат. - Има ли други дружества, за които е получавано плащане не от емитента, а от друго лице? Да. - Кои са тези дружества? - Предмет на търговска тайна. Инвеститори, които имат интерес да заплатят таксата са добре дошли. Нека се свържат с нас на bse@bse-sofia.bg.

Поглед в тарифата на БФБ-София показва, че минималната годишна такса за поддържане на регистрация на емисия акции е 1 000 лв. без ДДС, а максималната е 3 000 лв. без ДДС. Затова таксата на ОЦК, както и на другите спряни от търговия емитенти е в този диапазон. Таксата за поддържане на регистрацията на облигационна емисия е фиксирана 1 000 лв. без ДДС.

Дружество, което вероятно не си плаща таксата само е Химко АД.

Ако някой плати таксата вместо емитента обаче може да създаде заблуждение, че дружеството се интересува от борсовото си бъдеще, а действителността да не е такава. * По-късно през деня бе оповестено, че търговията с акциите на ОЦК и облигациите на Балканкар Заря ще бъде възстановена от утре, 21 март 2012 г., след като някой е платил таксите за емисиите. Актуализирано към 16:30 ч.

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:58 | 23.08.22 г.
fallback