fallback

Акция на седмицата - Булгартабак

Тютюневият холдинг бе с най-голям оборот на борсата

10:41 | 03.03.12 г.
Автор - снимка
Създател

Книжата на Булгартабак - холдинг АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата". Холдингът оглави борсовите компании по оборот, а акциите му се повишиха с 3%.

През седмицата в 41 сделки на БФБ бяха прехвърлени 9 460 акциите на Булгартабак на стойност 309 хил. лв. Средната цена бе 32,62 лв. за брой, а търговията приключи на ниво от 32,96 лв. и пазарна капитализация в размер на 242,8 млн. лв.

За последните три месеца книжата на тютюневия холдинг са отбелязали ръст от 37%, а за последната година повишението е 8,7%, като бе разпределен и дивидент от 7,19 лв./акция.

През седмицата Булгартабак отчете 88% спад на консолидираната си печалба за миналата година до 2 млн. лв., като само през последната четвърт на 2011 г. дружеството е натрупало загуба от 5,2 млн. лв. спрямо печалба от 1,3 млн. лв. за същия период на 2010 г.

Спадът е въпреки увеличението на консолидираните продажби със 17% на годишна база до 371 млн. лв. за 2011 г., като причината е в начислените обезценки на активи за 10 млн. лв. в края на 2011 г. Друга причина за спада на печалбата е отрицателният нетен ефект от промяна на валутните курсове за 5,6 млн. лв. През 2010 г. промяната на валутните курсове оказа положителен ефект от 139 хил. лв. върху отчета на тютюневия холдинг.

Руската банка VTB Capital, която е собственик на Булгартабак, обяви в четвъртък на пресконференция навлизането си у нас, като част от стратегията си за международно развитие.

Наскоро създадената компания VTB Capital АД ще бъде със седалище в София, като столицата ни ще бъде център за операциите на Балканите. За изпълнителен директор е избран бившият финансов министър Милен Велчев. VTB Capital стъпва у нас чрез придобиване на Делта Кепитъл, която е собственост на Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев. 

VTB Capital ще има интерес в секторите на енергетиката, транспорта, хранителната промишленост, селскостопанските сектори, като същевременно ще предлага всички услуги на инвестиционна банка. За момента не се планира влогонабиране. Стана ясно, че инвестиционната банка  разглежда сделки за БТК и БДЖ Товарни превози и не изключва интерес към продажбата на миноритарни дялове от ЕРП през БФБ-София. “Целта ни е да заздравим Булгартабак и в бъдеще да я продадем на стратегически инвеститор. Финансовото състояние на Булгартабак се подобрява с всеки изминал ден и до 6-12 месеца ще е доста по-добро от година назад. Отворени сме за всякакви изгодни или интересни предложения, но засега няма такива и не водим разговори за продажба на холдинга”, заяви Атанас Бостанджиев, изпълнителен директор на VTB Capital в Лондон.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение.  

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:56 | 04.09.22 г.
fallback