fallback

Албена и КТБ може да излязат от SOFIX*

С най-добро изпълнение на критериите за влизане в индекса са Булгартабак холдинг и ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ

11:30 | 02.03.12 г. 3
Автор - снимка
Създател

Албена АД и КТБ вероятно ще излязат от базата на SOFIX на следващото присъствено заседание на СД на БФБ-София, тъй като не изпълняват изискването за минимум 750 сделки за последната година.

Промените влизат в сила, считано от първата търговска сесия след третия петък на месеца, в който е проведено съответното заседание.

Няколко дружества изпълняват критериите за влизане в SOFIX, като брой сделки, оборот за последните 12 месеца и над 10 млн. лв. стойност на фрий-флоута.

С най-голяма пазарна стойност на фрий-флоута вероятно са Булгартабак и ЕЛАРГ. Точните данни за фрий-флоута към 1 март 2011 г. предстои да бъдат обявени от Централен депозитар.

Интересното при ЕЛАРГ, е че за него е гласувана ликвидация, но все още не е вписана, като за целта трябва да бъде взето разрешение от Комисията за финансов надзор. Ако ликвидацията бъде вписана в Търговския регистър това би попречило на дружеството да стане част от SOFIX.

Съветът на директорите може да извади дадена компания и извън определените дати два пъти годишно (март и септември) при нарушение на някои от критериите, каквото е например обявяването в ликвидация. Досега няма подобна пратика. В случай на извънредно изваждане на компании от индекс, се избират първите по ред емисии, невключени в базата на индекса при последното му периодично изменение, се казва в правилата за изчисляване на индексите на БФБ-София. В края на 2011 г. беше осъществено увеличение на капитала на ЦКБ, което може да е променило дела на акционерите с под 5% от капитала (фрии-флот). *Материалът не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Все още не са известни фрий-флоут коефициентите на компаниите към 1 март 2011 г., които са със съществено значение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:56 | 11.09.22 г.
fallback