fallback

Химимпорт, ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ и Адванс Терафонд с най-голям оборот на борсата

Очаквам с известно забавяне зелената вълна на чуждите борси да достигне и до БФБ, коментира Даниел Димитров от Реал Финанс Асет Мениджмънт

16:57 | 20.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се повиши с 0,4% в първата сесия за седмицата до ниво от 310,59 пункта. BG40 отстъпи с 0,1% до 104,44 пункта, BGTR30 прибави 0,1% до 256,87 пункта, а BGREIT се покачи с 0,04% до 56,74 пункта.

„Новата седмица започна без ясна посока за борсовата търговия у нас. Повечето индекси завършиха в зелено, но измененията бяха в рамките на 0,5%. Търговията се съсредоточи основно в три позиции – Химимпорт АД, ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ и Адванс Терафонд АДСИЦ. След изнесените в края на януари отчети за календарната 2011 г., интересът към дружествата със специална инвестиционна цел не стихва. Цените им плавно се повишават, а секторният индекс BGREIT отчита 10-процентен ръст спрямо края на 2011 г., докато за същия период индекса на „сините чипове” SOFIX губи 3,6%", заяви за Investor.bg Даниел Димитров*, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт. "Вниманието на чуждите инвеститори и днес остава встрани от българския фондов пазар. Дълговата криза в съседна Гърция продължава да съсредоточава вниманието, като се очаква днес ключовата среща на финансовите министри на страните от Еврозоната да приключи с решение за отпускане на спасителния пакет от 130 млрд. евро. Фондовите пазари сякаш вече изконсумираха тази положителна новина, след като водещите индекси в Азия и Европа се повишават между 0,5 и 1,5%", коментира той.

"Апетитът към рискови активи вече е висок, а очаквам решението за отпускане на спасителния пакет допълнително да го повиши. Необятното количество ликвидност, налято на пазарите от Фед и ЕЦБ, ме кара да мисля, че пътят на финансовите пазари към нови рекордни стойности е открит. Очаквам с известно забавяне зелената вълна да достигне и до БФБ въпреки отчетливото отбягване на чуждите инвеститори от покупка на български акции, което виждаме през последните години“, предвижда портфолио мениджърът.

На пазара на акции на БФБ търговията днес възлезе на 459 хил. лв., като с най-голям оборот бяха Химимпорт (+2,1%) - 139 хил., ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ (+1,2%) - 125 хил. и Адванс Терафонд АДСИЦ (+0,8%) - 114 хил.

На пазара на акции се търгуваха общо 44 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 20/19, а при 5 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-силен ръст са акциите на Химимпорт (+2,1%), а с най-голям спад са книжата на Инвестиционна Компания Галата АД (-4%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:26 | 12.09.22 г.
fallback