fallback

Софарма АД формира 56% от оборота с акции на БФБ днес

Добре е да се купуват рискови активи със средносрочен или дългосрочен хоризонт, коментира Бончо Иванов от ОББ Асет Мениджмънт

16:43 | 16.02.12 г. 9

Софарма АД формира 56% от оборота с акции на БФБ днес, или 381 хил. лв., при общ оборот с акции на регулиран пазар от 677 хил. лв. За 130 хил. лв. бе оборота с облигации, а за 85 хил. лв. с компенсаторни инструменти.

И акциите на фармацевтичната компания, и SOFIX се понижиха с по 0,95% - компанията до 2,82 лв. за акция, а индексът до 307,22 пункта.

"Много анализатори продължават да излизат с крайни положителни или отрицателни оценки за това какво ще се случва от тук нататък. Едни ще се фокусират върху икономическите данни, индекси и показатели, които естествено, но и очаквано са се влошили или ще се влошават в следващите месеци, поради очакваното забавяне на икономиката. На други, към които под условие мога да се причисля и аз, оценките им ще показват, че забавянето или леката рецесия е сравнително бързо преодолим фактор, който ще се подобри значително във втората половина на 2012 г. или началото на 2013 г. и е добре да се купуват рискови активи със средносрочен или дългосрочен хоризонт", заяви за Investor.bg Бончо Иванов*, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт АД.

"Във всички случаи обаче политическия фактор е трудно оценим. През годината ни очакват важни политически избори, както като курс за справяне с проблемите на самите политици така и като гласове пуснати в избирателните урни в Европа и САЩ. След бурното позитивно начало на 2012 г. по-голямата част от индексите на развитите пазари вече се намират около нивата си от началото на 2011 г.", обяснява Иванов. "Има не малка вероятност да видим консолидация около текущите нива и/или лека краткосрочна корекция. В контекста на казаното до тук, за БФБ можем да отдадем заслуженото основно на компаниите, за които се очакват добри дивидентни постъпления, основно АДСИЦ компании. Напоследък инвеститорите си казват “ при толкова голям скок на външните пазари, БФБ не може да отлепи... какво остава ако вън паднат...”. Мисля че трябва да се подготвим за напоителна консолидация на нашия малък и неликвиден пазар и да се възползваме от атрактивните цени и/или от епизодичните добри прояви на немногото добри и истински публични компании на БФБ.", смята Иванов.

Всички индекси на БФБ-София се понижиха днес, като при BGTR30 понижението бе с 0,35% до 253,89 пункта, при BG40 с 0,19% до 104,8 пункта, а при BGREIT с 0,65% до 56,17 пункта.

При ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ оборотът възлезе на 150 хил. лв., като акцията се търгува в диапазон между 1,16 и 1,21  вече близо 3 седмици. Днес търговията беше между 1,185 и 1,2 лв. за акция. Като изключим Софарма АД и ЕЛАРГ, по всички останали позиции оборотът бе под 13 хил. лв.

С по 12 хил. лв. оборот бяха Феърплей Пропъртис АДСИЦ (спад с 0,38% до цена от 0,26 лв./акция), Енергони АД (дневен ръст с 0,5% до 4,06 лв. за акция) и Стара планина холд АД (дневен спад с 2,33% до 2,1 лв. за акция).   Книжата на Енергони АД се търгуват при значителен спред, като най-добрата оферта купува е при цена 3 лв./бр., а продава при 4,05 лв. за брой.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:40 | 09.09.22 г.
fallback