fallback

В. Големански: БФБ обсъжда удължаване на сесията си до 17 ч.

Всеки момент трябва да приключи и проектът за двойно листване на акции в София и Букурещ, заяви изпълнителният директор на борсата

10:57 | 10.02.12 г. 17

Васил Големански (вляво). Снимка: Investor.bg

Българска фондова борса обсъжда да удължи времето за сключване на сделки до 17 ч., а началото на сесията да бъде в 10 ч., уточни за Investor.bg Васил Големански, изпълнителен директор на борсата. Сега търговията започва в 9:30 и приключва в 13:45 ч.

Идеята е работното време на борсата ни да се застъпи с това на Лондонската и Нюйоркската, за да могат да се привлекат нови инвеститори и да се развиват различни видове финансови инструменти, обясни Големански, цитиран от в-к Стандарт.

По думите му всеки момент трябва да приключи и проектът за двойно листване на акции на дружества на родната и на Румънската борса. Това също цели повишаване на интереса към българската фондова борса.

Подготвя се и сегментация на капиталовия пазар, която ще влезе в сила от 1 март. Тя предвижда над 200 нисколиквидни компании да бъдат отделени от основния борсов пазар. Около 90% от капитализацията на борсата се дължи на стотина компании. Те ще останат на основния и най-престижен сегмент. Така инвеститорите много по-лесно ще се ориентират на пазара.

Ще се въведат още два сегмента - за дружествата със средни резултати и за нисколиквидните компании, които ще се разглеждат като съвсем отделен сегмент от борсата. Включването на компания в основния пазар сред най-ликвидните ще има и маркетингов ефект, коментира Големански.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:36 | 13.09.22 г.
fallback