fallback

Tрадиционният превес на продавачите натисна индексите на БФБ

Характерно за последния месец е раздалечаването на котировките купува/продава, коментира Стоян Николов от ПФБК

15:46 | 01.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се понижи с 0,4% в първата февруарска сесия до ниво от 321,49 пункта, като от началото на седмицата е на плюс 0,3%.

BG40 отстъпи с 0,1% до 109,13 пункта, BGTR30 спадна с 0,3% до 266,53 пункта, а BGREIT нарасна с 1% до 57,08 пункта.

„Въпреки положителната вълна на европейските и азиатските пазари по време на сутрешната тъговия, почти всички български индекси завършиха сесията на червено. Единствено BGREIT за пореден ден добави близо 1% поради нарастващия интерес към АДСИЦ-те, което напълно отразява оповестените резултати и най-вече очакваните дивиденти при ФНИ България и Адванс Терафонд, а евентуалното преустановяване на дейността на ЕЛАРГ чрез ликвидация на активите подкрепя интереса на купувачите. Ето защо над 75% от оборота днес се дължи на търговията с АДСИЦ“, заяви за Investor.bg Стоян Николов*, управител на Първа Финансова Брокерска Къща (ПФБК). Индексът на дружествата със специална инвестиционна цел - BGREIT, нарасна с 10,3% през януари, след като през 2011 г. бе единственият индекс на БФБ с ръст (+18,2%).

„Липсата на ликвидност и традиционният превес на продавачите при другите индекси оказа натиск на цените, като по-специфична особеност от последния месец е раздалечаването на котировките купува/продава (увеличаване на спредовете) и по-честото изпадане на емисиите в аукционни прекъсвания за нестабилност на цената. И през следващите няколко седмици вероятно ще сме свидетели на плавно понижаване на пазарните нива на местната борса до публикуване на консолидираните отчети за 2011 г. и първите отчети за 2012 г., които биха повлияли по-съществено на поведението на инвеститорите“, коментира той.

На пазара на акции на БФБ търговията днес възлезе на 598 хил. лв., като над половината от нея се дължеше на ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ (+4,7%) – 188 хил. и Адванс Терафонд АДСИЦ (+0,3%) – 173 хил.

Акциите на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ са поскъпнали вече със 74% след предложението за ликвидация, направено от Съвета на директорите му на 23 ноември 2011 г. с мотива, че това ще даде възможност на акционерите да получат много повече от борсовата цена на акциите.

Прогнозният ликвидационен дял за акция на ЕЛАРГ е над 1,50 лв., заяви в интервю за Investor.bg в началото на декември Веселин Данев, изпълнителен директор на Агроменидж АД - обслужващото дружество на ЕЛАРГ, който бе предложен за ликвидатор на фонда.   Вчера в интервю за Investor.bg той каза, че договорът за възлагане на Камбаните на Агроменидж облекчава ликвидатора, тъй като този парцел е единственият сериозен актив на Фонда, който е трудно реализируем на близка до оценката си цена. 

По оборот в днешната сесия следват Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (-1,9%) – 64 хил. и Енемона (-0,2%) – 36 хил., а при още 4 позиции търговията надвиши 10 хил. лв.

Енемона днес отчете 1,9 млн. лв. печалба през четвъртото тримесечие на 2011 г., колкото е била и през същия период на 2010 г., благодарение на перото "Други финансови приходи".

На пазара на акции се търгуваха общо 49 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 15/23, а при 11 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ (+4,7%), а с най-голям спад са книжата на Каучук АД (-5,2%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:54 | 12.09.22 г.
fallback