fallback

Слаба активност на БФБ в началото на седмицата

Много от публикуваните досега отчети, основно на АДСИЦ, успяха да зарадват инвеститорите, посочва Даниел Димитров от Реал Финанс Асет Мениджмънт

15:30 | 30.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, спадна с 0,7% в първата сесия за седмицата до ниво от 318,57 пункта. BG40 прибави 0,2% до 108,09 пункта, BGTR30 отстъпи с 0,1% до 264,75 пункта, а BGREIT се покачи с 0,2% до 56,28 пункта.

„След сравнително активния край на предходната седмица, днес инвеститорите останаха на страна от БФБ. Множество от публикуваните досега отчети, основно на дружествата със специална инвестиционна цел, успяха да зарадват инвеститорите, което рефлектира в цените на книжата им през последните дни. Очакванията за сериозно забавяне при експортно-ориентираните компании, с оглед навлизащата в нова рецесия еврозона, също не се потвърждават. Единствено компаниите, насочени основно към вътрешното потребление продължават да не се представят на ниво. С оглед на това, че българските индекси отново изостават в представянето си от началото на 2012 г. очаквам скоро да видим множество акции, които ще реализират стабилен ръст“, заяви за Investor.bg Даниел Димитров*, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

„Това обаче няма как да се случи без възобновяване на риск-апетита на международните пазари. Радостта от приемането на някои мерки за спасяване на задлъжнелите страни от еврозоната в края на миналата година сякаш бе прибързана. Проблемите, с които се сблъсква гръцкото правителство още не са решени. Пазарите очакват сделката с частните кредитори за опрощаване на част от гръцкия дълг, а нейното сключване непрекъснато се отлага във времето. Лихвите по португалските ДЦК растат, а испанската икономика постоянно генерира лоши новини. Според мен до изработването на единен механизъм за подкрепа на задлъжнелите страни, съчетан с прилагането на мерки за консолидация на растящите им дефицити, няма да видим продължителен ръст на международните пазари. БФБ показа, че не е откъсната от света и въпреки значителното забавяне (основно при ръстовете) ще продължи да се движи в синхрон с външните пазари“, коментира той.

На пазара на акции на БФБ търговията възлезе на 793 хил. лв., благодарение основно на сделка с 1% от акциите на Кепитъл Мениджмънт АДСИЦ на стойност 570 хил. лв. без промяна в цената от 57 лв. за брой. От останалите дружества с най-голям оборот бяха Прайм Пропърти БГ АДСИЦ (-15,3%) – 25 хил., ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ (+0,9%) – 18 хил. и ЦКБ (+0,5%) – 18 хил. При още 5 позиции търговията надвиши 10 хил. лв. Днес стана ясно, че Био Фарминг ООД, което наскоро придоби 18,58% от ЕЛАРГ, е подписало договор с АДСИЦ-а, според който ще получи като ликвидационене дял 19 386 дка земеделска земя заедно с уравнително плащане от 1 млн. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 55 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 17/26, а при 12 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голямо повишение са акциите на БГ Агро (+2,9%), а с най-голям спад са книжата на Прайм Пропърти БГ АДСИЦ (-15,3%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:54 | 12.09.22 г.
fallback