fallback

Оборотът на борсата се върна на обичайното си ниво

Не очаквам предстоящият отчетен сезон на БФБ да се отрази на пазара, заяви Тамара Бечева от Елана Трейдинг

16:37 | 18.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се повиши с 0,6% в днешната сесия до ниво от 316,57 пункта. BG40 спадна с 1% до 110,29 пункта, а BGTR30 се понижи с 0,4% до 262,57 пункта.

„След извънредното повишаване на оборота вчера, изтъргуваният обем на БФБ падна до обичайното си напоследък ниво под половин милион лева. Въпреки двата поредни дни на повишение, SOFIX все още е на минус от началото на годината", коментира за Investor.bg Тамара Бечева*, анализатор в ИП Елана Трейдинг. "Инвеститорите остават предимно в ролята на наблюдатели. Ще е необходим осезаем приток на капитали, за да се раздвижи търговията и да видим един работещ пазар. Цените на акциите в момента ги превръщат в подценен актив", допълни тя.

"Предстоящите събития в краткосрочен период са публичното предлагане на Дир.БГ и публикуването на неконсолидираните годишни отчети до края на месеца. Не очаквам нито едно от двете да се отрази на пазара. Финансовите резултати за предходните тримесечия имаха еднократен ефект и то върху отделни компании“, припомня анализаторът.

На пазара на акции на БФБ днес търговията възлезе на 381 хил. лв., като една трета от нея се дължеше на Адванс Терафонд АДСИЦ (+1,4%) - 127 хил. лв. В месечния си бюлетин вчера дружеството обяви, че е купило нови 6 349 дка през декември.

По оборот следват Унифарм (+12%) – 51 хил. лв., ЦКБ (-1,7%) – 38 хил. лв., Химимпорт (0%) – 33 хил. лв. и Синергон (-2,7%) – 26 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 55 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 22/25, а при 8 позиции не бе отчетена промяна. От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-силен ръст са акциите на Унифарм (+12%), Стара планина Холд АД (+4,5%) и Софарма имоти АДСИЦ (+3,1%), а с най-голям спад са книжата на Машстрой (-73%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:36 | 13.09.22 г.
fallback