fallback

Търговията на БФБ продължава да изтънява

Сесиите без сделки по основни позиции ясно илюстрират липсата на интерес към борсата, коментира Христо Владимиров от Ти Би Ай Инвест

16:11 | 17.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се повиши с 0,5% в днешната сесия до ниво от 314,81 пункта. BG40 отстъпи с 0,1% до 111,38 пункта, а BGTR30 се покачи с 0,5% до 263,58 пункта.

„След традиционния повишен оборот в заключителните сесии на миналата година търговията на БФБ продължи да изтънява в началото на 2012 г. Оборотите и по водещите позиции с малко изключения станаха символични. Все по-често виждаме търговски сесии без сделки по основни позиции, което ясно илюстрира липсата на интерес сред малкото останали участници на пазара“, заяви за Investor.bg Христо Владимиров*, анализатор в ИП Ти Би Ай Инвест.  

„Това, което би представлявало известен интерес за инвеститорите на родната борса през тази година са отделни корпоративни събития, като например предложенията за ликвидация на някои АДСИЦ, инвестиращи в земя, където има доста нереализирани печалби. Извън тези нерегулярни събития, не очаквам интересът към борсата да се съживи през тази година. Евентуален по-силен спад на международните пазари би потопил допълнително родните индекси предвид изключително ниската ликвидност“, коментира той.

На пазара на акции на БФБ днес търговията възлезе на 584 хил. лв., като голяма част от нея се дължеше на Химимпорт (+5,2%) - 231 хил. лв. при 47 сключени сделки. Цената на затваряне бе 1,50 лв. за акция, но големият пакет премина на ниво от 1,45 лв. за брой.

По оборот следват ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ (+2,1%) – 69 хил. лв., Еврохолд (+11,2%) – 50 хил. лв. и Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (+1,1%) – 45 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 47 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 20/17, а при 10 позиции не бе отчетена промяна. От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Еврохолд (+11,2%) и ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ (+5,7%), а губещи нямаше.

С акциите на И Ар Джи Капитал-2 АДСИЦ се сключи една единствена малка сделка без промяна в цената, след като днес дружеството обяви планове за ликвидация

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:36 | 13.09.22 г.
fallback