fallback

Евродилинг е пропуснал да плати вноска във Фонда за компенсиране на инвеститорите

Фондът е информирал КФН, която е задължила посредника да плати таксата от 93 лв. за третото тримесечие на 2011 г.

13:05 | 11.01.12 г.

Комисията за финансов надзор задължава ИП Евродилинг АД да плати вноската си към Фонда за компенсиране на инвеститорите за третото тримесечие на 2011 г. в размер на 93,04 лв., гласи решение на зам.-председателя на КФН Димана Ранкова.

На 14 ноември 2011 г. Фондът за компенсиране на инвеститорите е информирал КФН, че ИП Евродилинг не си е платил вноската за третото тримесечие.

Посредникът е уведомен с писмо от КФН, че срещу него е започнато административно производство за прилагане на принудителна административна мярка (ПАМ). Писмото е от 24 ноември 2011 г. и е изпратено по пощата, но тъй като не е получено на посочения адрес на управление на дружеството, същото се счита за връчено чрез поставяне на определеното за това място в сградата на комисията. Там то е стояло от 12 декември 2011 г. до 20 декември 2011 г.

Така на 3 януари 2012 КФН е задължила посредника да внесе сумата.

Фондът за компенсиране на инвеститорите се попълва от инвестиционните посредници, които плащат на база процент от стойността на активите на непрофесионалните си клиенти. За професионалните инвеститори такава вноска не се дължи.

Фондът за компенсиране на инвеститорите има за цел да съдейства за повишаване на доверието в капиталовия пазар в България, за неговото развитие и стабилност, като осигурява изплащане на компенсация на клиентите на инвестиционните посредници и техните клонове в приемащите държави в случаите, когато инвестиционният посредник не е в състояние да изпълни задълженията си към клиентите поради причини, пряко свързани с неговото финансово състояние.

Към 30 септември 2011 г. във фонда има набрани 8,217 млн. лв.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:56 | 02.09.22 г.
fallback