fallback

Борсата постепенно навлиза в по-нормален ритъм след празниците

Поне през първата половина на годината очаквам повишение за индексите на БФБ, коментира Цветослав Цачев от Елана Трейдинг

14:56 | 10.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на БФБ - SOFIX, се повиши с 0,4% в днешната сесия до ниво от 314,85 пункта. BG40 спадна с 0,8% до 109,96 пункта, а BGTR30 се покачи с 0,4% до 260,06 пункта.

„Днес станахме свидетели на много разнопосочна сесия. Има някакво подобрение на обемите спрямо миналата седмица, като още не е ясно дали това е тенденция, но постепенно борсата навлиза в по-нормален ритъм след празниците. На по-голям интерес се радваха Еврохолд и ЦКБ, като при банката се качиха и котировките“, заяви за Investor.bg Цветослав Цачев*, ръководител на отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг АД. „Позициите, които започнаха с понижения не бяха при големи обеми, а и впоследствие някои от тях се възстановиха. По принцип разпродажбите при ниски обеми не са предпоставка за спад. По-скоро продължава периодът на стабилизация на борсата, започнал в средата на декември и който формира своеобразно дъно и евентуално обръщане на тенденцията в идните месеци с помощта и на благоприятни фактори от чужбина“, коментира той.

„Компаниите от SOFIX като цяло се намират в много по-добро състояние отколкото през 2009 г. и този фундамент може да се окаже в основата на плавен и устойчив ръст за индекса през 2012 г. Поне през първата половина на годината очаквам повишение за индексите на БФБ“, предвижда анализаторът. На пазара на акции на БФБ днес търговията възлезе на 367 хил. лв., като с най-голям оборот бяха Еврохолд (+5,5%) – 99 хил. лв., ЦКБ (+4,9%) – 49 хил. лв. и ПИБ (-1,7%) – 42 хил. лв. Още при 5 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 48 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 19/22, а при 7 позиции не бе отчетена промяна. От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на БГ Агро (+9,9%), а с най-голям спад са книжата на Холдинг Асенова Крепост АД (-3,3%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:36 | 13.09.22 г.
fallback