fallback

Софарма АД с 38% ръст на продажбите през декември и 0,4% за 2011 г.

През първите месеци на 2012 г. очакваме приходите от продажби да компенсират забавянето от последните месеци на 2011 г., заявява изпълнителният директор Огнян Донев

15:18 | 05.01.12 г.

Софарма АД отчита 38% ръст на годишна база на продажбите през декември 2011 г., съобщи дружеството чрез БФБ-София. В това число ръстът на продажбите за вътрешния пазар е с 48% на годишна база, а за износ - с 29%.

"Икономическите и политически проблеми в Европа, отзвукът от световната криза и някои административни пречки ограничиха темповете на ръст през 2011 г., като приходите от продажби достигнаха близо 210 млн. лв. и отбелязаха 0,4% ръст, в т.ч. 3,3% ръст за вътрешен пазар и 0,9% спад за износ в сравнение със същия период на 2010 г.," съобщават от фармацевтичната компания.

„Изминалата година ни предизвика да управляваме балансирайки между иновативни инвестиции в бъдещето на компанията, утвърждаване на позициите ни на вече съществуващите пазари и консервативен подход към изцяло новите начинания. През втората половина на 2011 година се сблъскахме с редица проблеми от административно естество, които затрудниха износа за Русия и други основни за дружеството пазари", коментира изпълнителният директор на Софарма АД д.и.н. Огнян Донев.

"След разрешаването на част от тях през месец декември успяхме да реализираме двуцифрен ръст за страните от Кавказ и Средна Азия, Балканския регион, Молдова, както и ръст в износа за Украйна и Прибалтика. През първите месеци на 2012 година, разполагайки с всички необходими документи и разрешителни, очакваме приходите от продажби да компенсират забавянето от последните месеци на изминалата година и да дадем един добър старт на тази не по-малко трудна година", посочва той.

Софарма АД отчете спад с 27% на годишна база на консолидираната печалба през третото тримесечие на 2011 г.

За последните 12 месеца акциите на дружеството поевтиняват с 23% до 3,05 лв. и 403 млн. лв. пазарна капитализация, като то е раздало и брутен дивидент от 0,085 лв./акция. От 28 ноемрви 2011 г. акциите на компанията се търгуват и на борсата във Варшава.  Акционерите на дружеството решиха да удължат с една година процедурата по обратно изкупуване на собствени акции.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:20 | 28.08.22 г.
fallback