fallback

Спадът в оборота на БФБ през новата година се дължи и на липсата на посока навън

Повратна точка може да се окаже срещата Меркел - Саркози идната седмица, коментира Стоян Николов от Първа Финансова Брокерска Къща

15:05 | 04.01.12 г. 1
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на БФБ - SOFIX, се повиши с 0,8% в днешната сесия до ниво от 320,62 пункта. BG40 спадна с 0,7% до 112,34 пункта, а BGTR30 прибави 0,3% до 265,06 пункта.

"Значителния спад на оборотите на БФБ-София през първите работни дни на 2012 г. се дължи както на липсата на институционални инвеститори, така и на липсата на ясна посока на световните финансови пазари, които неминуемо оказват своето влияние на родната борса“, заяви за Investor.bg Стоян Николов*, управител на Първа Финансова Брокерска Къща (ПФБК).

„Въпреки това интересът към някои позиции се запазва и при Петрол, Монбат, Софарма и ПИБ продължава да има относително добра ликвидност. Интересът на инвеститорите, макар и по-слаб, продължава и по отношение на ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ, който бележи трайна тенденция към покачване, подкрепяна от очакванията за прекратяване на фонда и ликвидация след евентуално вземане на решение за тези действия от Общото събрание на дружеството, свикано за 28.02.2012 г.“, коментира той.

„И през следващите дни не се очакват значителни колебания в цените на повечето акции, като повратна точка може да се очаква в началото на следващата седмица, за когато е насрочена срещата на Ангела Меркел и Никола Саркози и от която финансовите пазари очакват да получат повече информация за бъдещето на еврозоната и еврото като валута. Естествено подобни новини ще повлияят и на българския фондов пазар, но дотогава водеща сила на БФБ ще бъде основно търсенето на ликвидност“, очаква анализаторът. На пазара на акции на БФБ днес бе отчетен оборот от 301 хил. лв., като най-голям беше той при Петрол (+0,4%) – 47 хил. лв., Монбат (+1,9%) – 44 хил. лв. и Софарма (+2,1%) – 32 хил. лв. Още при 7 емисии търговията надхвърли 10 хил. лв.

Търгуваха се общо 46 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 22/15, а при 9 позиции не бе отчетена промяна. От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Трейс Груп (+6,7%) и ЦКБ (+3,5%), а с най-голям спад са книжата на Еврохолд (-5,1%) и Енемона (-2,3%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:05 | 13.09.22 г.
fallback