fallback

Финансовите събития на годината

Инвеститорите станаха изключително предпазливи след вълна от негативни новини

19:59 | 28.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

2011 г. не беше най-добрата година за света и в частност за Българската фондова борса.  Инвеститорите станаха изключително предпазливи след вълна от негативни новини. Пазарите бяха непредсказуеми, а реакциите – разнопосочни.

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг опитват отново да обобщят в блога на компанията основните събития на 2011 г. в няколко категории:

Сделка на годината По света: Инвеститорите в гръцки дълг не биха определили „доброволното“ преструктуриране на държавните облигации на Гърция като сделка на годината, но за правителството това е едно облекчаване на тежестта. За съжаление, изцяло за сметка на банковата система на страната, а последвалият ефект е негативен – населението изтегля пари от банките, кредитирането се свива и никой инвеститор не иска да даде пари. Гърция обаче стана нагледен пример за това, как не трябва да се допуска развитието на дълговата криза и фалит на страна в еврозоната. Да се надяваме, че поуката е взета и за Италия и Испания.

У нас: Новината за продажбата на Българо-Американска кредитна банка през май 2011 г. изненада инвеститорите. Още по-голяма изненада беше купувачът. Оттеглилата се от СиБанк Цветелина Бориславова (чрез фонда CSIF) се завърна на сцената с нов трезор и нова визия за развитието на институцията – зелени проекти. 49.99% от капитала на БАКБ бяха закупени за 100 000 евро, с опцията за осигуряване на 35 млн. евро заем за банката и осигуряване на средства за увеличение на капитала. Процедурата през октомври беше успешна, като вследствие CSIF придоби 96% от банката и отправи търгово предложение към миноритарните акционери.

Ако можем да присъдим и две „малинки“ в категорията, то те биха били за Кремиковци и Булгартабак холдинг. И за двете компании смяната на собственика беше дългоочаквана (особено при металургичния комбинат). Проблем се оказа липсата на информация относно купувача и намеренията му за развитието на съответно дружество. Това доведе до пасивност на инвеститорите и сделките не успяха да постигнат желания ефект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:46 | 11.09.22 г.
fallback