fallback

Над 4% от Булгартабак преминаха на БФБ в сделка за близо 10 млн. лв.

Другият ключов момент от сесията бе, че продавачът при Булленд инвестмънтс, който от месеци тежи на позицията, днес по всяка вероятност приключи с продажбите, коментира Владимир Малчев от Бул Тренд Брокеридж

15:41 | 14.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на БФБ - SOFIX, се покачи с 0,4% в днешната сесия до ниво от 302,06 пункта, като от началото на седмицата е на минус 0,3%. BG40 се понижи с 0,2% до 107,30 пункта, а BGTR30 отстъпи с 0,1% до 245,12 пункта.

„Определено сесията ще се запомни с поредното изкупуване на акциите на Булгартабак холдинг и прехвърлянето на голям пакет, който много напомня за пакета, който миналата седмица мина на нерегулиран пазар. Тук важното е какви максимални нива си е поставила Корпоративна търговска банка, до които е готова да купува, както и докога ще го прави“, коментира за Investor.bg Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж. „Другият ключов момент от сесията бе, че продавачът при Булленд инвестмънтс, който от месеци тежи на позицията, днес по всяка вероятност приключи с продажбите, след като се намери купувач за целия му пакет. По този начин е много вероятно днес да сме видели дъното на акцията и да последва възстановяване в следващите дни“, допълни той.

„При останалите позиции не видяхме нищо интересно, с изключение може би на рязкото поскъпване на акциите на Чугунолеене (+26%) при относително повишени обеми. Не мога да се ангажирам с мнение дали това бе случайно или не“, завърши анализаторът. На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 10,885 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 10,781 млн. лв., търговията с облигации бе за 55 хил. лв., а тази с компенсаторки - за 49 хил. лв. Огромната част от оборота на пазара на акции се дължеше на сделката с 4,1% от капитала на Булгартабак на стойност 9,982 млн. лв. при цена от 33 лв. за акция. Търговията приключи с малки сделки на ниво от 31,50 лв. - ръст от 5% спрямо вчера. От останалите дружества с най-голям оборот бяха Булленд инвестмънтс АДСИЦ (-10,1%) - 255 хил. лв. и Химимпорт (+0,5%) - 94 хил. лв. При други 6 емисии търговията бе между 10 и 50 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 60 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 24/21, а при 15 позиции не бе отчетена промяна. От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са обикновените акции на София Комерс - Заложни къщи (+6,7%), а с най-голям спад са книжата на Булленд (-10,1%), които вчера загубиха 9,2%. * Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:23 | 13.09.22 г.
fallback