fallback

Продажбата на държавните акции в ЕВН започва на 21 декември (сряда)

Минималната продажна цена ще бъде обявена до края на днешния ден чрез БФБ-София, съобщиха от АПСК за Investor.bg

11:31 | 13.12.11 г.

Продажбата на държавните акции в ЕВН България Електроразпределение АД и ЕВН България Електроснабдяване АД стартира на 21 декември (сряда), съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). Това са по 33% от двете дружества или 51 612 акции на ЕВН България Електроразпределение АД и 62 106 акции на ЕВН България Електроснабдяване АД.

Акциите ще се предлагат на сегмент “Приватизационен пазар“ на БФБ-София, като ще се предложат по правилата на смесен закрит аукцион. Минималната продажна цена ще бъде обявена до края на днешния ден чрез БФБ-София, съобщиха от АПСК за Investor.bg. Двете дружества оперират на територията на областите от Пазарджик до Бургас, като Електроразпределение поддържа мрежата, а Електроснабдяване доставя електроенергия на крайните потребители. ЕВН България Електроразпределение АД е най-печелившото сред всички енергоразпределителни дружества за 2010 г. с 40 млн. лв. печалба при 58 млн. лв. печалба за 6-те дружества, включително тези на ЧЕЗ и Е.ОН. В този смисъл приватизацията на ЕРП-тата ще започне с най-големия актив. ЕВН България Електроразпределение АД е с най-много активи, а именно 685 млн. лв. към 31 декември 2010 г., като изпреварва с малко ЧЕЗ Разпределение България АД (с активи за 681 млн. лв.). Продажбите на ЕВН Електроразпределение намаляват с 11% на годишна база до 159 млн. лв. за полугодието на 2011 г. Печалбата отчита спад с 19% до 40,3 млн. лв. за първите шест месеца. 

То е по-печелившото от двете ЕВН дружества, по 33% от които ще се предложат на БФБ-София, тъй като ЕВН България Електроснабдяване АД отчита загуба от 5,7 млн. лв. за полугодието на 2011 г., докато за съпоставимия период на миналата година е имало загуба от 4,7 млн. лв. Приходите от продажби намаляват с 15% на годишна база до 305 млн. лв. за полугодието на 2011 г. 

Също така елекроразпределителното дружество е с повече активи и собствен капитал от електроснабдителното. Активите на ЕВН България Електроразпределение АД са 790 млн. лв. към 30 юни 2011 г., а собственият му капитал е 546 млн. лв. При ЕВН България Електроснабдяване АД показателите са сътоветно 139 и 67 млн. лв.

Проспектите на ЕВН България Електроразпределение АД и ЕВН България Електроснабдяване АД можете да видите тук.  

Свързани компании:

ЕВН България Електроснабдяване АД(1EV)

ЕВН България Електроразпределение АД(EV6)

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Енерго-Про Мрежи АД(2EG)

Енерго-Про Продажби АД(4ES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:39 | 06.09.22 г.
fallback