fallback

Седмицата на БФБ започна със спадове

Липсата на купувачи на БФБ продължава да оказва сериозен натиск върху цените на акциите, коментира Марин Костурски от БенчМарк Финанс

14:58 | 05.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на БФБ - SOFIX, се понижи с 1,3% в първата сесия за седмицата до ниво от 306,70 пункта. BG40 отстъпи с 0,4% до 105,30 пункта, а BGTR30 спадна с 1,7% до 247,83 пункта. „Липсата на купувачи на БФБ продължава да оказва сериозен натиск върху цените на акциите на компаниите. Основните индекси се понижават с над процент, а дневният оборот е около четвърт милион, което само по себе си говори, че и продавачите нямат особено голямо желание да се освобождават от книжата си на текущите нива“, заяви за Investor.bg Марин Костурски*, брокер в ИП БенчМарк Финанс.

„Явно възможността за получаване на кешови наличности и страхът от срив на котировките карат родните инвеститори да удовлетворяват и скромните оферти купува, които се появяват на пазара. До разрешаването на дълговата криза в Европа и стабилизирането на международните борси не очаквам еднозначни движения в положителна посока“, коментира той.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 298 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 243 хил. лв., търговията с облигации бе за 30 хил. лв., а тази с компенсаторки - за 25 хил. лв. С най-голям оборот при акциите бяха Еврохолд (-0,3%) - 30 хил. лв., Химимпорт (-1,3%) - 29 хил. лв., ФНИ България АДСИЦ (-6,1%) - 21 хил. лв. и БАКБ (+0,5%) - 21 хил. лв. При още само две емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

На пресконференция днес БАКБ представи новия си мениджърски екип, чиято цел ще е да трансформира кредитния портфейл на банката от строителство към зелена икономика и европейски проекти. Не се предвижда отписване на БАКБ от борсата, заяви председателят на Надзорния съвет Цветелина Бориславова в отговор на въпрос на Investor.bg.

На пазара на акции се търгуваха общо 54 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 10/31, а при 13 позиции не бе отчетена промяна. От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голямо повишение са акциите на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ (+1,3%), а с най-голям спад са книжата на ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ (-8,5%), ФНИ България АДСИЦ (-6,1%) и ПИБ (-4,9%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:25 | 13.09.22 г.
fallback