fallback

Цв. Бориславова: Не виждам причина да отписваме БАКБ от борсата

Банката представи новия си мениджмънт, като цели да трансформира кредитния си портфейл от строителство към зелена икономика и европейски проекти

12:34 | 05.12.11 г. 8

Цветелина Бориславова. Снимка: БТА

Целта ни е БАКБ да се превърне в зелената банка на България, заяви Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, по време на пресконференция на банката.

Мисията ни ще бъде да подпомагаме развитието на зелената икономика чрез предоставяне на кредити и други банкови продукти с благоприятни условия за бизнес начинания, свързани с енергийна ефектиност, опазване на околната среда, алтернативно земеделие, възобновяеми енергийни източници  и устойчива градска среда, сподели Бориславова.

Предвижда се изграждане на две нови направления в банката, като едното е виртуална банка. Второто ново направление е за сътрудничество с международните финансови институции и европейските фондове. Ще се предлагат продукти според спецификата на отделните оперативни програми и комбинация от кредити и консултации през целия проектен цикъл.

Нашата цел е да трансформираме кредитния си портфейл от строителство към зелена икономика и европейски проекти, заяви банкерката.

”Въпреки кризата пазарът на банковите продукти расте с 9-10% от декември 2008 г. до декември 2011 г.”, заяви Илиан Георгиев, член на Управителния съвет и директор Кредитиране в БАКБ. Той уточни, че банката ще кредитира физически лица чрез жилищни и потребителски кредити.

”Капиталовата адекватност на БАКБ през октомври е 21,6% при средни нива за страната от 17,5%. Дори 17,5% е една доста висока адекватност, много по-висока от тази за европейските банки. Нашата ликвидност е много добра за момент на криза, която е видимо, че ще продължи по-дълго време”, заяви Бориславова.

От началото на 2011 г. привлечените средства се увеличават с 36%, основно от домакинства, където ръстът е с 47%. Успешното увеличение на капитала с близо 50 млн. лв. е една от причините да заявим, че ще изпълним плановете си, смятат в БАКБ.

БАКБ обяви и че премества централата си, като тя ще е на ул. Славянска 2 в София. Старата централа на ул. Кракра вероятно ще бъде отдадена под наем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:19 | 14.09.22 г.
fallback