fallback

Акция на седмицата – ФНИ България АДСИЦ

Акциите на дружеството поскъпнаха със 17%, след като то обяви предварителен договор за продажба на Камбаните Бизнес Център на стойност 23 млн. евро

08:16 | 22.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Книжата на Фонд за недвижими имоти (ФНИ) България АДСИЦ бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата". Дружеството оглави по ръст (+16,6%) компаниите с оборот над 500 лв. през изминалата седмица на борсата, след като обяви предварителен договор за продажба на Камбаните Бизнес Център на стойност 23 млн. евро без ДДС. 

През седмицата на БФБ в 74 сделки бяха прехвърлени повече от 593 хил. акции на ФНИ България на обща стойност близо 400 хил. лв. Търговията приключи на ниво от 0,68 лв. за брой, което се равнява на пазарна капитализация в размер на 41,1 млн. лв.

Акциите поскъпнаха в петък, след като в четвъртък бе оповестена продажбата, която би донесла на компанията счетоводна печалба от около 17 млн. лв. Очаква се сделката да бъде финализирана до края на годината. От началото на годината книжата на дружеството са поскъпнали с 30%, а за последните 12 месеца ръстът е 87%. 

Бизнес центърът, който се намира на Околовръстното шосе на София срещу Бизнес Парк София, е с площ от 16 266 кв. метра и бе пуснат в експлоатация през април 2009 г., като е на практика изцяло отдаден под наем, основно на Хюлет-Пакард Глоубъл Деливъри България Сентър ЕООД.

Ако ФНИ България АДСИЦ реализира продажбата, печалбата за разпределение на акция от сделката би била 0,215 лв., показват изчисления на Investor.bg. При цена от 23 млн. евро Камбаните Бизнес Център би носил на купувача си годишна доходност от близо 7%, показват още изчисленията. През четвъртото тримесечие на миналата година проектът носеше 11,2% брутна рентабилност на АДСИЦ-а на годишна база.

Към края на 2010 г. инвестиционните проекти на ФНИ България АДСИЦ са парцелите под магазините Мосю Бриколаж в София (Цариградско шосе) и Варна, за които дружеството получава наем. Стойността на инвестициите в тях е 19,9 млн. лв. В проекта за инвестиционни имоти в софийския кв. Младост IV са вложени 22,97 млн. лв., а в проекта за инвестиционен имот до Видин - 589 хил. лв. Замразен е проектът за морско ваканционно селище в с. Лозенец, като там са вложени 4,5 млн. лв.

В процес на промяна на регулацията са проектите за инвестиционни имоти на Околовръстния път в София (за 7,47 млн. лв.) и до Велико Търново (за 512 хил. лв.) Земеделската земя на фонда е оценена на 7,5 млн. лв., а жилищната сграда Секвоя 2 в Боровец - на 3,7 млн. лв.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Свързани компании:

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
fallback