fallback

Новият "Основен пазар" на БФБ-София ще включва 99 емисии, от които 11 АДСИЦ

На "Второстепенен пазар" се отделят по-неликвидните 299 емисии, сред които 59 на дружества със специална инвестиционна цел

08:12 | 19.10.11 г. 10

По изчисления на БФБ - София АД към 10 октомври 2011 г., на база на новите критерии за разпределение на финансовите инструменти по новите пазарни сегменти, разпределението на дружества, базирано единствено на количествените критерии за ликвидност, би било 99 на Основен пазар (Bulgarian Stock Exchange - съкратено BSE, както сега) и 299 на Второстепенен пазар (Bulgarian Second-Tier Equity Market - съкратено BaSe Market), научи Investor.bg от източник извън БФБ-София. От 99-те емисии акции на Основен пазар 8 са в сегмент Premium, 80 в сегмент Standard и 11 са дружества със специална инвестиционна цел. На Второстепенен пазар попадат 240 емисии акции (т. нар. Сегмент акции) и 59 емисии на АДСИЦ (Сегмент за дружества със специална инвестиционна цел). Промените бяха анонсирани преди над 6 месеца

„Предстои отделянето на слаболиквидните компании на отделен пазар, администриран отново от БФБ-София, като това ще е едно маркетингово решение, което планираме да направим”, каза Васил Големански, изпълнителен директор на БФБ-София още на 17 март 2011 г.

„В момента слаболиквидните компании и сега са отделени на Неофициален сегмент Б, като идеята е не да бъдат делистнати, а тези компании да бъдат логически отделени от ликвидните компании, но да продължат да си се търгуват”, уточни тогава изпълнителният директор на БФБ-София Иван Такев.

„Информацията за неликвидните дружества да бъде разпространявана отделно, а също да бъде обособен отделен сайт. Така ще се изпълнят и двете цели - тези дружества да си останат публични и търгувани на регулиран пазар, но да не се смесват с ликвидните, за нашите условия, емисии”, сподели Такев.

Критериите

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:19 | 13.09.22 г.
fallback