fallback

МКБ Юнионбанк издаде ипотечни облигации за 15 млн. евро

Лихвата по 3-годишните книжа е 5,75%, като предстои емисията да бъде регистрирана за търговия на БФБ

13:18 | 06.10.11 г. 3

МКБ Юнионбанк е издала емисия ипотечни облигации в размер на 15 млн. евро, съобщиха от водещия мениджър по сделката Райфайзенбанк (България) ЕАД.

Това е третата облигационна емисия и първата с ипотечни облигации на МКБ Юнионбанк. Срокът на емисията е 3 години и ще бъде погасена еднократно на датата на падежа. Лихвата е фиксирана в размер на 5,75% на годишна база, а целта е финансиране на основната дейност на МКБ Юнионбанк.

Първичното записване на облигациите е осъществено при условията на частно предлагане, като облигационери са основно големи институционални инвеститори. Общият заявен за записване брой облигации е превишил максималния брой книжа, предложени за записване със сумата от 1,735 млн. евро. Това е първа транзакция на капиталовия пазар на българска банка с цел набиране на средносрочно финансиране след 2008 г., заявяват от водещия мениджър. Предстои вписване на емисията в регистъра на Комисията за финансов надзор, което ще позволи регистрация на облигациите за вторична търговия на Българската фондова борса – София АД. МКБ Юнионбанк e част от международната група Bayern LB/MKB. Наскоро агенция Fitch присъди на МКБ Юнионбанк най-високия за България дългосрочен рейтинг от 'BBB+'. Рейтингът за подкрепа е определен от Fitch на „2“, което също е максимално високата му стойност за български институции. За първото полугодие на 2011 г. МКБ Юнионбанк реализира 3,2 млн. лв. печалба, а активите й достигат 1,7 млрд. лв. при ръст на годишна база с 82 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
fallback