fallback

Подобрените нагласи на външните пазари се отразиха и на БФБ

За разлика от вчера днес късни разпродажби нямаше и родните индекси се повишиха с между 0,5% и 1,5%, коментира Даниел Димитров от Реал Финанс Асет Мениджмънт

14:57 | 28.09.11 г.

Водещият индекс на БФБ - SOFIX, се повиши с 0,8% по време на днешната сесия до ниво от 350,98 пункта. Ценово претегленият BG40 е нагоре с 1,5% до 117,15 пункта, а равнопретегленият BGTR30 прибави 0,6% до 289,23 пункта,

Индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, се покачи с 1,1% до 47,37 пункта, а индексът на компаниите с добро корпоративно управление – CGIX, увеличи стойността си с 0,4% до 97,62 пункта.

“Новините около мерките за спасяване на европейските страни, изпитващи дългови проблеми, в началото на настоящата седмицата успяха да повишат настроението сред инвеститорите и спомогнаха за сериозно повишение на международните пазари. В унисон с тези настроения, по време на вчерашната сесия разпродадените напоследък акции опитаха повишения, но в края на сесията отново бяха разпродадени и индексите завършиха на нивата от понеделник”, коментира за Investor.bg Даниел Димитров*, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

“Днес обаче късни разпродажби нямаше, което даде възможност на борсови индекси да завършат сесията с ръст между 0,5% и 1,5%. Като добра новина можем да тълкуваме и изнесените от Националния статистически институт (НСИ) данни за бизнес климата през септември. Въпреки развиващата се дългова криза и несигурността, породена от нея, показателят запазва нивото си от август, като само в сектора “Строителство” се отчита спад”, допълни още анализаторът.

“Обемите на търговия днес се разпределиха равномерно между регулирания и извънборсовия пазар, където бяха прехвърлени над 6,2 млн. книжа на Феърплей Пропъртис АДСИЦ на цени между 0,10 и 0,125 лв. за брой. Това явно стимулира инвеститорите, като на регулирания пазар акциите на дружеството отчетоха ръст от 7,6%, но при изтъргувани едва 2 200 броя”, каза още Димитров.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 831 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 554 хил. лв., а сделките с облигации бяха на стойност 223 хил. лв.

С най-голям оборот при акциите бяха Адванс Терафонд АДСИЦ (-0,1%) - 109 хил. лв., Албена (+0,7%) - 87 хил. лв., Централна кооперативна банка (+1,9%) - 79 хил. лв. и Химимпорт (+1,2%) - 63 хил. лв. При още 4 дружества търговията надвиши 20 хил. лв.

Търгуваха се общо 58 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 28/19, а при 11 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Булгартабак-холдинг (+7,8%) и Албена инвест холдинг (+3,2%), а най-много се понижиха книжата на Формопласт (-12,3%), Холдинг пътища (-5,2%) и БФБ-София (-3,7%).

Вчера Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрацията чрез придобиване на пряк едноличен контрол върху „Булгартабак холдинг” АД, а чрез него и на непряк контрол върху дъщерните предприятия на холдинга от страна на австрийската компания „БТ Инвест“ ГмбХ.

При слаб оборот акциите на Завод за шлифовачни машини АД поскъпнаха с 31%, а тези на Торготерм се понижиха с 25 на сто.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:41 | 11.09.22 г.
fallback