fallback

БФБ не пропусна да отрази негативните настроения на световните пазари

Не се очертава скоро позитивна вълна поради почти нерешимите дългови проблеми и нерешителните и некомпетентни действия на световните лидери, смята Владимир Малчев от Бул Тренд Брокеридж

15:33 | 26.09.11 г.

Водещият индекс на БФБ - SOFIX, се понижи с 1,8% по време на днешната сесия до ниво от 348,05 пункта. Ценово претегленият BG40 е надолу с 1,1% до 113,39 пункта, а равнопретегленият BGTR30 загуби 2,1% до 286,99 пункта,

Индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, пада с 1,3% до 47,03 пункта, а индексът на компаниите с добро корпоративно управление – CGIX, се раздели с 2,1% до 96,71 пункта.

“След дългите почивни дни, в които финансовите пазари по света бяха разтресени от нова паническа вълна, БФБ не пропусна да отрази негативните настроения. Умереният спад на индексите от около 2% е малко подвеждащ, тъй като основни и ликвидни позиции като ЦКБ, ПИБ и Химимпорт изгубиха между 4 и 6%. Единици бяха емисиите, които регистрираха поскъпване, подкрепени от големите си акционери или институционални инвеститори”, коментира за Investor.bg Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител на ИП “Бул Тренд Брокеридж”.

“Купувачите са много плахи въпреки много ниските цени на доста от водещите акции, докато продавачите продължават да диктуват събитията. Това ще е така, докато нова трайна позитивна вълна не се настани на световните пазари, което не се очертава скоро поради почти нерешимите дългови проблеми и нерешителните и некомпетентни действия на световните лидери”, допълни още Малчев.

“Все пак не може да не направи впечатление, че в тези негативни условия имаме емисии, които показват характер на defensive stocks (акции, които носят дивидент и стабилни приходи без значение от пазара и при рецесия се представят по-добре от пазара като цяло - бел. ред.) и това са най-вече някои дружества със специална инвестиционна цел, тютюневите и някои други типично дивидентни акции”, каза анализаторът.

„Друг момент, който заслужава внимание от сесията днес, е поевтиняването на компенсаторните записи до 20% от номинала, което не се е случвало от няколко месеца насам, а диференциалът между тях и поименните компенсационни бонове достигна 10%, което също е доста необичайна явление”, допълни той.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 1,494 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 1,126 млн. лв., а сделките с облигации бяха на стойност 342 хил. лв.

С най-голям оборот при акциите бяха Софарма (-2%) - 241 хил. лв., Унифарм (-0,3%) - 135 хил. лв. и Централна кооперативна банка (-5,7%) - 129 хил. лв. При още 17 дружества търговията надвиши 10 хил. лв.

Търгуваха се общо 92 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 21/59, а при 12 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Благоевград-БТ (+9,9%), Индустриалне капитал холдинг (+5,3%), Еврохолд България (+2,1%) и ЕМКА (+2%), а най-много се понижиха книжата на Индустриален холдинг България (-8,9%), Полимери (-8,3%) и Биовет (-8,3%).

При слаб оборот акциите на Мостстрой поскъпнаха с 28%, а тези на Слънчев ден се понижиха с 57 на сто.

По-рано днес стана ясно, че фармацевтичната компания Софарма АД ще открие новопостроения си завод за твърди лекарствени форми в Република Сърбия в сряда (28 септември).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:54 | 08.09.22 г.
fallback