fallback

Индексите на БФБ загубиха по около процент в днешната борсова сесия

Ликвидните акции се разпродаваха вероятно заради намаляване на дела им в портфейлите на чужди инвеститори, коментира Александър Пеев от Съгласие Асет Мениджмънт

15:26 | 13.09.11 г.

Водещият индекс на БФБ - SOFIX, се понижи с 0,9% по време на днешната сесия до ниво от 363,04 пункта. Ценово претегленият BG40 е надолу също с 0,9% до 118,02 пункта, равнопретегленият BGTR30 загуби 1,2% до 301,15 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, спадна с 1,1% до ниво от 47,55 пункта.

„Днес пазарът ни бе изцяло повлиян от негативните настроения на чуждите пазари и най-вече от новината на Bloomberg за вероятността от 98% за фалит на южната ни съседка Гърция“, заяви за Investor.bg Александър Пеев*, портфолио мениджър в УД Съгласие Асет Мениджмънт.

„Дори и първоначалният оптимизъм по позицията на Неохим (+0,6%) заради влизането в състава на SOFIX бе изтрит, а основните ликвидни акции се разпродаваха на цени далеч от справедливите им стойности, най-вероятно поради намаляване на дела им в големи портфейли на чужди инвеститори, които виждат рискове за региона“, коментира той. „Интересна е пазарната цена на Топливо АД, която позиция се търгува на близо 0,1 P/B, което вкарва прекалено много излишни рискове в оценката на това дружество. Дори и бизнесът на компанията да се пренебрегне, само оценката на многобройните обекти из цялата страна не заслужава подобна пазарна капитализация, която е факт на БФБ-София“, отбеляза анализаторът.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 1,254 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 1,04 млн. лв., сделките с облигации бяха на стойност 102 хил. лв., а тези с компенсаторни инструменти - за 111 хил. лв.

С най-голям оборот при акциите бяха Адванс терафонд АДСИЦ (-0,3%) - 149 хил. лв., Българо-американска кредитна банка (-3,7%) - 146 хил. лв., Софарма (-2,6%) - 142 хил. лв. и Централна кооперативна банка (-0,7%) - 141 хил. лв. При още 11 дружества търговията надвиши 10 хил. лв.

Търгуваха се общо 72 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 22/38, а при 12 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Варна-плод (+7,3%) и Унифарм (+6%), а най-много се понижиха книжата на Свилоза (-9,9%) и Елхим искра (-5,8%).

Акциите на Булгартабак-холдинг поевтиняха с 3,5%. Днес стана ясно, че Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) и "БТ Инвест ГмбХ", Австрия са подписали договора за приватизация на 79,83% от капитала на холдинга. Цената по договора, както предварително беше обявено, е 100,1 млн. евро. Заплащането ще се извърши чрез банков превод по сметка на АПСК по следния начин: 20% в деня на подписване на приватизационния договор, а останалата част от 80% - преди приключване на сделката.

При по-нисък оборот акциите на Полимери поскъпнаха с 10%, а на другия полюс останаха книжата на Кремиковци и СИИ Имоти АДСИЦ, които поевтиняха съответно с 22% и 20%.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:09 | 19.08.22 г.
fallback