fallback

Липса на активност у институционалните инвеститори на БФБ

Тенденцията родната борса да следва движенията на световните финансови пазари ще се запази и през тази седмица, смята Стоян Николов от ПФБК

15:22 | 12.09.11 г.

Водещият индекс на БФБ - SOFIX, се понижи с 1,2% по време на днешната сесия до ниво от 366,23 пункта. Ценово претегленият BG40 е надолу с 0,5% до 119,03 пункта, равнопретегленият BGTR30 загуби 0,9% до 304,67 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, прибави 0,1% до ниво от 48,08 пункта.

“Търговията в първия ден от седмицата завърши с преобладаващо влияние на сделките с облигации, а от акциите най-активни останаха банките и дружествата със специална инвестиционна цел”, коментира за Investor.bg Стоян Николов*, управител на Първа Финансова Брокерска Къща (ПФБК).

“Продължава да се задълбочава тенденцията родната борса да следва движенията на световните финансови пазари. Показателни за БФБ-София остават ниската ликвидност, доколкото оборотът на борсата се формира до 90% от няколко по-големи сделки, и липсата или ограничената активност на институционални инвеститори”, посочи той.

“Предполагам, че до края на настоящата седмица тези тенденции ще се запазят и с относително голяма степен на вероятност движението на БФБ може да бъде предвидено на база нивото на затварянето на щатския пазар от предходната вечер”, каза анализаторът.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 1,217 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 498 хил. лв., а сделките с облигации бяха на стойност 702 хил. лв.

С най-голям оборот при акциите бяха Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (+3,3%) - 120 хил. лв., Химимпорт (-2,9%) - 61 хил. лв. и Централна кооперативна банка (-2,3%) - 60 хил. лв. При още 6 дружества търговията надвиши 10 хил. лв.

Търгуваха се общо 62 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 17/33, а при 12 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (+3,3%), Холдинг пътища (+2,2%) и Каолин (+2%), а най-много се понижиха книжата на Проучване и добив на нефт и газ (-15,3%), Зърнени храни България (-4,5%), Химимпорт, привилигировани (-3,5%), Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ (-3%) и Химимпорт, обикновени (-2,9%).

При по-нисък оборот акциите на Южен индустриален парк поскъпнаха с 14%, а на другия полюс останаха книжата на Метизи и Арома, които поевтиняха с по над 22%.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:32 | 03.09.22 г.
fallback