fallback

БФБ-София: Държавата вече контролира 50,31% от Централен депозитар*

БФБ-София е придобила нови 3,61% от депозитара, с което делът й се увеличава до 6,61%, а държавата е основен собственик в БФБ

10:37 | 07.09.11 г. 5

Държавата вече контролира 50,31% от Централен депозитар АД, отговориха от БФБ-София на въпрос на Investor.bg.

БФБ-София е придобила 3,61% от капитала на Централен депозитар АД и вече притежава 6,61%, съобщи пазарният оператор.

С притежаваните от Министерството на финансите 21,9%, с притежаваните от БНБ 20% и с притежаваните от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол 1,8%, делът на държавата в ЦД достига 50,31%. На въпрос на Investor.bg, дали БФБ-София планира нови покупки на акции от Централен депозитар АД, от пазарния оператор отговориха, че "До този момент основната цел е изпълнена. Дали ще се купят още акции е предмет на решение на Съвета на директорите на БФБ, съобразено със стратегията на БФБ и Концепцията за интегриране на БФБ и ЦД в европейските и световни финансови пазари."

Министерството на финансите контролира 50,05% от БФБ-София, а има и споразумение за придобиване на притежаваните от БНБ 20% в Централен депозитар, с което прекият му дял в ЦД би бил 41,9%.

БФБ-София и Централен депозитар са в процедура по приватизация в пакет, като надеждите са това да стане до края на тази година.

На 31 май тази година от БФБ-София отговориха за Investor.bg, че не са осъществявали покупки на акции от Централен депозитар АД над притежаваните 3%.

Ето че това вече е факт, като в него има и финансова логика и тя е, че БФБ-София има около 7 млн. лв. кеш, с част от който може да прави покупки.

Акциите на БФБ-София АД се търгуват на самата борса от началото на годината, като търговията стартира от ниво около 2,50-2,60 лв. за акция, а последната сделка е при цена от 2,77 лв. за акция, което формира пазарна капитализация от 18 млн. лв. Актуализирано в 10:37 ч. с отговора от БФБ-София.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:51 | 12.09.22 г.
fallback