fallback

Трайков: Сделката за Булгартабак може да бъде приключена още днес

Министърът посочи, че се търсят договорености по критични клаузи при продажбата на дружеството

15:50 | 02.09.11 г. 18

Холдинг „Булгартабак” може да бъде продаден още до края на днешния ден, заяви днес в Пловдив икономическият министър Трайчо Трайков. Той призна, че е договарял важни параметри по сделката, пътувайки от София за Пловдив.

„Договарях по няколко критични клаузи. Надявам се, че са се споразумели и за тях. Клаузите са от тези, които са извън цената – изкупуването на тютюн, социални ангажименти, неустойки и т.н”, поясни министър Трайков. Иначе от гледна точка на останалите параметри, предложението според Трайков е съвсем прилично.

„Чувам какви ли не фантасмагории да говорят от БСП: колко милиона имало в дружеството и т.н. Трябва да се има предвид, че от този кеш, който е в баланса към 30 юни, първо от него изтеглихме 50 милиона за извънреден дивидент. А останалите средства почти всички са плащания на акцизи. Така че към момента на сделката вероятно ще има съвсем малко свободни средства в дружеството”, коментира министърът. По думите му при само един кандидат-купувач и при положение, че агенцията не беше задала при обявяването на „Булгартабак” за продажба минимална цена, е добре, че предприятието ще намери своя ангажиран собственик. Запитан за подробности относно единствения кандидат-купувач на тютюневия холдинг - БТ Инвест ГмбХ, Австрия, Трайчо Трайков отговори, че в този формат няма как да е ясно кой стои зад сделката.

„Затова така трябва да се договорят ангажиментите, че да няма значение кой стои зад него“, обясни министърът.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:09 | 13.09.22 г.
fallback