fallback

Ниска ликвидност в първата септемврийска сесия на борсата

Приватизацията на Булгартабак очевидно не впечатлява инвеститорите, след като днес не бе изтъргувана нито една акция, отбелязва Даниел Димитров от Реал Финанс

15:23 | 01.09.11 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на борсата – SOFIX, отстъпи с 0,2% в днешната сесия до ниво от 377,55 пункта. От началото на седмицата индексът е на плюс 1,1%.

Ценово претегленият BG40 прибави 0,1% до 121,37 пункта, равнопретегленият BGTR30 се понижи с 0,8% до 315,17 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, спадна с 1,6% до 48,07 пункта. „Днешната сесия на БФБ бе поредната, белязана от слаба ликвидност. Единствено BG40 завърши сесията с минимално повишение, след като Енемона, Албена инвест холдинг и Алкомет повишиха цените си с по над 3%. Най-сериозен бе спадът при BGREIT, след като 40 акции на Агро Финанс свалиха оценката на АДСИЦ-а с 10,4%“, заяви за Investor.bg Даниел Димитров*, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт. „Развитието на процеса по приватизацията на Булгартабак Холдинг очевидно не впечатлява инвеститорите, след като днес не бе изтъргувана нито една акция на холдинга. Независимо, че цената в офертата на БТ Инвест ГмбХ е с около 20% над цената, на която са разположени първите оферти „продава”, желаещи за това липсваха. Може би причината е поредната серия изказвания на „експерти”, колко ниска е оферираната цена и как правителството ще „подари” холдинга на руската държавна банка ВТБ, стояща зад австрийското дружество. Според мен приватизацията трябва да бъде приключена възможно най-бързо, след което Агенцията за приватизация да започне стриктно да следи ангажиментите, които поема купувача с подписването на договора“, коментира Димитров. „Сред малкото новини от борсата днес можем да посочим началото на търговията с правата на Българо-американската кредитна банка, като днес бяха прехвърлени над 18 хил. от тях при цена от 0,06 лв. за брой“, допълни портфолио мениджърът.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от близо 600 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 410 хил. лв., търговията с облигации бе на стойност 165 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти – за 25 хил. лв. Повече от половината от оборота на пазара на акции се дължеше на търговията с Българска роза-Севтополис на стойност 220 хил. лв., като акциите на дружеството поскъпнаха с 8,7% до 1,36 лв. за брой. От останалите дружества с най-голям оборот бяха ПИБ (-3,5%) – 21 хил. лв., Момина крепост (+3,3%) - 18 хил. лв., Синергон (-2,1%) – 16 хил. лв. и ЦКБ (+0,6%) – 15 хил. лв. При още само 3 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 59 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 32/20, а при 7 позиции не бе отчетена промяна. От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Българска роза-Севтополис (+8,7%), а с най-голям спад са книжата на холдинг Доверие (-4,8%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:41 | 11.09.22 г.
fallback