fallback

Мажоритарят на Енемона АД е изкупил 1 707 акции на дружеството

Общата стойност на покупките е 8 535 лв., като те са осъществени чрез управляваното от него дружество Глобал Кепитъл ООД

15:11 | 26.08.11 г. 3

Мажоритарният акционер в Енемона АД - Дичко Прокопиев, е изкупил 1 707 акции на дружеството на 11 август 2011 г., като стойността на покупките е 8 535 лв.

Те са осъществени чрез управляваното от него дружество Глобал Кепитъл ООД на регулиран пазар, показва справка на Investor.bg.

В последните месеци Дичко Прокопиев има и други сделки с акции на Енемона АД, лично или чрез Глобал Кепитъл ООД, но те бяха свързани с репо сделки.

След тези сделки на 11 август, Глобал Кепитъл ООД увеличи дела си в Енемона АД до 5,042% на 19 август 2011 г. от 0,85% преди това, като делът на Интернешънъл ассет банк АД намаля от 12,59% на 8,4%.

В интервю за Investor.bg от 8 август 2011 г. Прокопи Прокопиев, директор Корпоративна политика в Енемона АД, заяви, че:

"Финансовото състояние на мажоритаря е отлично и всякакви опасения за разпродажба на акции от негова страна са неоснователни. Напротив, има намерение за в бъдеще да инвестира в компанията и да задържи настоящите си акции. В момента чрез репо сделки мажоритарният акционер индиректно подпомага ликвидността на компанията, осигурявайки ликвидност на клиенти и контрагенти на Енемона. Т.е. цената на това финансиране се поема изцяло от контрагентите на компанията, които не могат да си осигурят нужната ликвидност навреме. Те, разбира се, предоставят обезпечения срещу предоставените им заеми от мажоритаря. Според нас това по-скоро би трябвало да се интерпретира като положителен сигнал, тъй като показва пълното доверие и оптимизма на мажоритарния акционер в бизнеса на Енемона."

В последните 12 месеца акциите на Енемона АД поевтиняват с 29,47% до 4,924 лв. за брой и 59 млн. лв. пазарна капитализация.

Дружеството планира листване и на борсата във Варшава. Енемона отчете 2,2 млн. лв. неконсолидирана загуба за второто тримесечие на 2011 г.

В последните месеци дружеството договори строителството на нов цех за амониев нитрат на Агрополихим АД, както и обновяване на подстанция на Е.ОН в Германия.

През май тази година дружеството приключи надзора по модернизацията на АЕЦ в ЮАР, а понастоящем продължава работата по нов АЕЦ в Словакия.

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:06 | 13.09.22 г.
fallback