fallback

Агро финанс АДСИЦ издаде петгодишни облигации за 5 млн. евро

Книжата са с годишна лихва от 8%, която ще се плаща на всеки шест месеца

09:35 | 05.08.11 г.

Агро Финанс АДСИЦ е издал емисия облигации за 5 млн. евро на 4 август 2011 г., съобщи дружеството чрез Бюлетин Investor.bg. Това е втора облигационна емисия за дружеството, като първата вече е падежирана. Предвиждаше се емисията да е успешна при записване на 2,5 млн. евро, но е записан максималният й размер от 5 млн. евро.

Книжата са с годишна лихва от 8%, като лихвеното плащане е на всеки 6 месеца. Емисията е издадена за срок от 5 години, като посредници по увеличението са Ти Би Ай Инвест АД и Фина-С АД. Облигацията е обезпечена с ипотека върху земеделски земи, с особен залог на вземанията от арендатори и наематели и с особен залог на  паричните средства на дружеството.

Съотношението между сумата на стойността на всяко от трите обезпечения към непогасената главница следва да не е по-малко от 1,15 към 1. Сумата на заложените вземания не трябва да надхвърля 60% от общата стойност на обезпечението, а съотношението пасиви/собствен капитал не трябва да е повече от 40% към края на всяко тримесечие.

Агро финанс АДСИЦ има право да погаси предсрочно не по-малко от 20% от общата стойност на емисията или цялата главница на датите на лихвените плащания, след първите две купонни плащания. При предсрочно погасяване АДСИЦ-ът ще дължи такса от 1% на погасявания номинал.

Планира се вторична търговия на БФБ-София.

На 25 март 2011 г. бе изплатена първата облигационна емисия на дружеството в размер на 2,5 млн. евро, сключена със срок от 3 години при лихва от 7,5% на годишна база.

За последните 12 месеца акциите на Агро финанс АДСИЦ поскъпват с 12% до 1,008 лв. за брой и 32,5 млн. лв. пазарна капитализация.

Дружеството е единственият голям АДСИЦ за земя, който влага само в земеделска земя, като към 30 юни 2011 г. притежава 130 879 дка. Средната цена на придобиване е 283,5 лв./дка, а 59% от земята е в областите Монтана, Плевен и Враца.

Свързани компании:

Агро Финанс АД(AGF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:53 | 10.09.22 г.
fallback