fallback

Негативният сентимент взе превес на БФБ

Пазарите имат къса памет, но все още не е забравен споменът за колапса на световната финансова система от края на 2008 и началото на 2009 г., коментира Красимир Йорданов от ДСК Асет Мениджмънт

15:06 | 04.08.11 г.

Водещият индекс на борсата - SOFIX, се понижи с 0,3% по време на днешната сесия до ниво от 408,24 пункта.

Ценово претегленият BG40 загуби 0,1% до 126,05 пункта, равнопретегленият BGTR30 е надолу с 0,3% до 335,63 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, падна с 1,1% до ниво от 48,24 пункта.

“Търговията на БФБ днес беше сравнително вяла, като негативният сентимент взе превес”, коментира за Investor.bg Красимир Йорданов*, портфолио мениджър в УД ДСК Асет Мениджмънт.

“Това беше очаквано на фона на настроенията на западните пазари, които калкулират в борсовите котировки значително забавяне на икономическото развитие в световен мащаб, като дори се говори за риск от нова рецесия зад Океана. Ако подобен сценарий стане реалност, това неминуемо ще се отрази на финансовото и бизнес състояние на българската индустрия, голяма част от която е неразривно свързана със световния икономически цикъл. Именно износът в момента е главният двигател на икономиката на България и въпреки, че вътрешното потребление показва признаци на отлепяне от дъното, то основният фактор на ръста на БВП преди кризата от порядъка на 5-7%, а именно инвестициите, е все още на санитарния минимум“, уточни анализаторът.

„Опасната игра около дебатите за повишаване на дълговия лимит на американския дълг и спекулациите за фалит на американската икономика нанесоха удари върху потребителското и инвеститорско доверие и въпреки че пазарите имат къса памет, все още не е минало достатъчно време, за да бъде забравен споменът за колапса на световната финансова система от края на 2008 и началото на 2009 г.“, каза Йорданов

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от едва 554 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 307 хил. лв., а на пазара на облигации е за 230 хил. лв.

С най-голям оборот са акциите на Софарма (-1,3%) - 71 хил. лв., Еврохолд България (0%) – 53 хил. лв. и Централна кооперативна банка (0%) - 40 хил. лв. При други 4 дружества търговията бе между 11 и 26 хил. лв.

Търгуваха се общо 43 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 18/16, а при 9 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на ЕМКА (+1,4%) и Химимпорт (+1,1%). С най-голям спад пък са книжата на Сити Пропъртис АДСИЦ (-10,1%), Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (-5,4%), Неохим (-4%) и М+С хидравлик (-1,6%).

Вчера стана ясно, че Енемона ще построи новия цех за амониев нитрат на Агрополихим АД, гр. Девня. Днес книжата на дружеството прибавят 4,2% към стойността си.

При слаб оборот акциите на Чугунолеене поскъпнаха с 13%, а тези на Мостстрой са нагоре с 12,5%. На другия полюс са книжата на Сити Дивелъпмънт, които паднаха с 47%.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:30 | 11.09.22 г.
fallback