fallback

Акция на седмицата – Фонд имоти АДСИЦ

Дружеството поскъпна с 14%, оглавявайки по седмичен ръст компаниите от широкия борсов индекс BG40

08:51 | 23.07.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Сградата, купена от европейските институции. Снимка: Фонд имоти

Книжата на Фонд имоти АДСИЦ бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата". 

Акциите на дружеството поскъпнаха с 14,1%, оглавявайки по седмичен ръст компаниите от индескса BG40. По-голям ръст на борсата отчете единствено ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ (+23,9%), но при оборот от под 4 хил. лв. Книжата на Фонд имоти поскъпнаха в петъчната търговия, след като предния ден стана ясно, че АДСИЦ-ът е сключил предварителен договор за продажба на сградата си на ул. "Г. Раковски" в София с купувач Европейския съюз.

Изпълнителният директор на АДСИЦ-а Веселин Генчев уточни за Investor.bg, че дружеството ще получи 8,2 млн. евро, от които ще бъдат извършени довършителни работи и покупка на оборудване.

Той посочи, че още текат преговори с финансиралите изграждането на сградата банки ОББ и NBG за уточняване на сумите, които ще се използват за погасяване на задълженията към тях, след което ще стане ясно каква ще е възвръщаемостта на проекта.

Според сайтa на Фонд имоти АДСИЦ, търговско-административната сграда на ул. "Раковски" в София е с обща разгъната застроена площ от 4 662 кв. м. Тя включва подземен паркинг на две нива с обща площ 801 кв. м, три нива търговски площи с 1 215 кв. м и офис площи за 2 646 кв. м.

В началото на петъчната сесия акциите на фонда поскъпнаха с 25% до 0,16 лв. за брой, както спрямо четвъртък, така и от началото на седмицата. Впоследствие ръстът бе ограничен до 14,1% и книжата затвориха на ниво от 14,6 лв. за брой и пазарна капитализация от 3,4 млн. лв.

След предишното анонсиране на сделката за приключена, а именно на 7 март 2011 г. от евродепутата Ивайло Калфин, цената на акциите на Фонд имоти АДСИЦ се повиши с 40% в първите минути на следващия работен ден до цена от 24,5 ст. за акция.

През седмицата в общо 127 сделки бяха прехвърлени над 590 хил. акции (2,5% от капитала) на дружеството на стойност 87 хил. лв. (79 хил. лв. в петък).

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Свързани компании:

Фонд имоти АДСИЦ(FUES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:03 | 08.09.22 г.
fallback