fallback

Булгартабак поевтиня с 10% при търговия с 0,2% от акциите за 325 хил. лв.

Малкото останали кандидат купувачи, евентуалните им социални ангажименти, както и раздаденият голям дивидент охлаждат интереса към позицията, коментира Светозар Абрашев от София Интернешънъл Секюритиз

16:40 | 21.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на борсата – SOFIX, се понижи с 0,3% в днешната сесия до ниво от 420,66 пункта. От началото на седмицата индексът е на плюс 0,4%.

Ценово претегленият BG40 загуби 0,9% до 128,40 пункта, равнопретегленият BGTR30 отстъпи с 0,1% до 337,16 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, спадна с 0,5% до 49,78 пункта.

„Родната борса като цяло е застинала встрани от движенията на чуждите пазари, като краят на отпускарския сезон няма непременно да предизвика оживление”, заяви за Investor.bg Светозар Абрашев*, изпълнителен директор на ИП София Интернешънъл Секюритиз АД. „Що се отнася до това дали корпоративните отчети за второто тримесечие биха могли да раздвижат борсовата търговия, то това може да се случи по определени позиции. Например, добрите резултати на М+С хидравлик доведоха до постоянни ръстове в цената на акциите“, коментира той. „Малкото кандидати (б.ред. - трима), които останаха в приватизацията на Булгартабак, от които само един изявен, явно поохладиха интереса към позицията. За това повлияха още раздаденият голям дивидент (б.ред. - главно от натрупани печалби и резерви), какъвто едва ли ще има догодина, както и зачестяващите приказки за социални ангажименти в процеса на приватизация“, посочи анализаторът.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 7,369 млн. лв., за който допринесоха главно сделки с облигационните емисии на Хелт енд уелнес АДСИЦ и ТЦ-ИМЕ АД на стойност 6,715 млн. лв. Прехвърлени по номинал бяха съответно по 15,7% и 6,3% от емисиите, като заедно с натрупаните лихви сумите бяха респективно 4,735 млн. и 1,980 млн. лв. Оборотът на пазара на акции възлезе на 646 хил. лв., като повече от половината от него се дължи на търговията с Булгартабак - холдинг (-10%) - 325 хил. лв. Прехвърлени бяха над 12 хил. акции на тютюневата компания, представляващи 0,16% от капитала й, като големият пакет, с който приключи търговията, мина на цена от 27 лв. за брой.

От останалите дружества с най-голям оборот бяха Неохим (+3,8%) – 68 хил. лв. и ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ (-1,4%) - 34 хил. лв. При други 7 емисии търговията бе между 10 и 30 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 45 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 24/14, а при 7 позиции не бе отчетена промяна. От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Агрия груп холдинг (+8,4%) и Индустриален Капитал Холдинг (+6,5%), а с най-голям спад са книжата на Булгартабак (-10%) и Катекс (-5%).

Акциите на ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ поскъпнаха с 8,4% при символичен оборот от около 250 лв., след като дружеството обяви близо милион печалба за разпределение за първото полугодие. * Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:52 | 08.09.22 г.
fallback