fallback

КФН започва административни производства за непредставени финансови отчети

13 публични дружества не са представили отчетите си в комисията или са го направили със закъснение от над 2 седмици

18:23 | 18.07.11 г. 1

Дружествата, които не са представили или са представили с голямо закъснение (над 2 седмици) в Комисията за финансов надзор (КФН) финансовите си отчети за първото тримесечие на 2011 г. са 13, съобщиха от надзора. Комисията ще открие за тези фирми административни производства и ще бъдат съставени актове за установяване на административно нарушение.

В КФН за първото тримесечие не са представили отчети 22 дружества. За някои от тях комисията е сезирала други държавни органи, в т.ч. съд и прокуратура, тъй като това се случва многократно.

Някои от дружествата без отчети са внесли в надзора обяснения от синдика или ликвидатора на фирмите. Въпреки предприетите действия от страна на КФН, за някои фирми е известно, че в дълъг период не получават кореспонденцията си и действията на КФН са безрезултатни, съобщават от регулатора.

Други девет чуждестранни емитенти разкриват информация по националното законодателство на държавата по тяхното седалище, припомнят от комисията.

Две са дружествата със специална инвестиционна цел, които не са представили тримесечен финансов отчет за първото тримесечие на 2011 г. в КФН. И срещу тях ще се открият административни производства по издаване на принудителна административна мярка и ще бъдат съставени актове за установяване на административно нарушение.

Проверката на КФН показва още, че на седем договорни фонда отчетите са представени със закъснение само от 1 ден след законоустановения срок, което се третира като маловажен случай, а останалите управляващите дружества са в установения от закона срок.

От КФН съобщиха, че всички инвестиционни и управляващи дружества са представили отчетите си в законоустановения срок

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:56 | 01.09.22 г.
fallback