fallback

Сделки с Доверие, ИХ България и Унифарм формираха близо 90% от оборота на БФБ

Очаквам вяла търговия още десетина сесии, след което отчетите за първото тримесечие може да я раздвижат, смята Стоян Николов от ПФБК

15:51 | 18.07.11 г.

Водещият индекс на борсата - SOFIX, отстъпи с 0,3% в първата сесия за седмицата до ниво от 417,91 пункта.

Ценово претегленият BG40 се понижи с 0,3% до 128,13 пункта, равнопретегленият BGTR30 се повиши с 0,6% до 335,14 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, нарасна с 1,4% до ниво от 50,07 пункта. На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 1,166 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 1,165 млн. лв., а сделките с компенсаторки бяха за малко над хиляда лева.

“Относително високият оборот на сесията днес на първо време създава впечатление за активизиране на търговията в началото на седмицата, но при преглед на сделките става ясно, че близо 90% от изтъргуваните обеми се дължат на три компании - Доверие Обединен Холдинг, Индустриален Холдинг България и Унифарм", заяви за Investor.bg  Стоян Николов*, управител на Първа финансова брокерска къща (ПФБК).

“Въпреки лятната летаргия индексите отбелязаха разнопосочни движения, движени основно от спекулативни сделки и дребни инвеститори. Показателен факт от днешната сесия е и липсата на каквито и да било сделки на репо сегмента, както и никакви сделки на OTC пазара”, коментира той.

“Очакванията ми са и през следващите десетина сесии търговията да бъде вяла, с ниски обеми, докато към края на последната седмица от юли се очаква да бъдат оповестени резултатите за 1-вото полугодие на 2011 г. и е възможно да наблюдаваме раздвижване, както в ценово отношение, така и като обороти на сделките”, каза анализаторът.

С най-голям оборот в днешната сесия бяха Доверие (-3,4%) - 838 хил. лв., ИХ България (+1,7%) – 115 хил. лв., Унифарм (-0,4%) - 81 хил. лв. и Еврохолд (+0,3%) - 21 хил. лв.

Търгуваха се общо 64 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 28/23, а при 13 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на ИХ България (+1,7%) и М+С хидравлик (+0,8%), а с най-голям спад са книжата на Доверие (-3,4%) и Унифарм (-0,4%).

При нисък оборот акциите на И Ар Джи Капитал-3 поевтиняха със 17,6% до 3,75 лв. за брой, след като стана ясно, че продажбата за 11 млн. евро без ДДС на имота на АДСИЦ-а в Стара Загора се проваля, след като по искане на купувача е подписан анекс за прекратяване на предварителния договор.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:25 | 11.09.22 г.
fallback