fallback

Сделките с Доверие формираха близо половината от днешния оборот с акции на БФБ

Задаващите се отчети по-скоро ще затвърдят инвеститорските нагласи, а при положителни новини отвън могат да доведат до повишения при нисък оборот, смята Бончо Иванов от ОББ Асет Мениджмънт АД

16:59 | 14.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на борсата – SOFIX, нарасна с 1,1% в днешната сесия до ниво от 417,21 пункта. От началото на седмицата индексът е на минус 0,3%.

Ценово претегленият BG40 се повиши с 0,5% до 128,53 пункта, равнопретегленият BGTR30 прибави 0,3% до 331,72 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, се покачи с 0,3% до 49,07 пункта.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 6,986 млн. лв. За големия оборот допринесоха сделки с облигационните емисии на Хелт енд уелнес АДСИЦ и ТЦ-ИМЕ АД на стойност 5,142 млн. лв. Прехвърлени по номинал бяха съответно по 7,8% и 8,9% от емисиите, като заедно с натрупаните лихви сумите бяха респективно 2,366 млн. и 2,776 млн. лв. Оборотът на пазара на акции възлезе на 1,831 млн. лв., като близо половината от него се дължи на търговията с Доверие (+0,7%) - 902 хил. лв. След като във вчерашната сесия през борсата преминаха 2,9% от капитала на холдинга, днес се изтъргуваха още 2,1% при средна цена от 3 лв. за акция.

От останалите дружества, с най-голям оборот бяха Хидравлични елементи и системи (+3,4%) – 194 хил. лв. и Албена (+0,8) - 134 хил. лв. На пазара на акции се търгуваха общо 59 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 30/22, а при 7 позиции не бе отчетена промяна. От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Индустриален Капитал Холдинг (+7,1%) и ЕМКА (+4,5%), а с най-голям спад са книжата на Синергон Холдинг (-3,2%) и БАКБ (-2,4%). „Очаквано беше оборотите на фондовата ни борса да паднат в летния сезон, а откъслечното прехвърляне на пакети от ценни книжа е съпровождащо за неликвиден и неразвит пазар като нашия. С оглед на това през целия летен период очакванията са насочени към т. нар. “нискооборотна консолидация” (период, през който се разменят пакети и се търси начин да се преструктурират и допълнят портфейлите). На фокус ще бъдат и задаващите се отчети, но те по-скоро ще затвърдят инвеститорските намерения по определени позиции, без да се очаква значително повишение на оборотите”, заяви за Investor.bg Бончо Иванов*, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт АД.

„Нека не се залъгваме за пореден път, че сме изолиран остров, на който евентуален срив на външните индекси няма да повлияе. Затова местните инвеститори много внимателно ще трябва да следят случващото се в Европа и света, с оглед опасенията за продължителността на възстановяването на глобалната икономика, наближаващите крайни срокове за гласуване на дълговия таван в САЩ и проблемите с правителствените дългове на страните еврочленки. При положителни новини от стария континент и зад океана не е изключено очакваните добри отчети да се окажат достатъчни за нисколиквидно покачване на индексите на БФБ - нещо, което наблюдавахме и миналата година“, коментира той.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:38 | 27.08.22 г.
fallback