fallback

Оборотът на БФБ стигна санитарния минимум

В средносрочен план индексите ще се движат в тесни граници, прогнозира Красимир Йорданов от ДСК Асет Мениджмънт

16:00 | 07.07.11 г. 1

Водещият индекс на борсата - SOFIX, се повиши с 0,4% по време на днешната сесия до ниво от 411,54 пункта.

Ценово претегленият BG40 се покачи с 0,2% до 127,42 пункта, равнопретегленият BGTR30 прибави 0,2% до 334,55 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, се понижи с 1% до ниво от 50,73 пункта.

"Напълно очаквано активността на БФБ се понижи през последните сесии и като изключим единичните сделки по прехвърляне на големи пакети от акции оборотите са на санитарния минимум", коментира за Investor.bg Красимир Йорданов*, портфолио мениджър в УД ДСК Асет Мениджмънт.

"Очаквам в края на седмицата индексите да затворят с положителна седмична доходност, а в средносрочен план да се движат в тесни граници", допълни той.

"Въпреки положителните развития покрай гръцката дългова криза, инвеститорите на световните пазари са изнервени от евентуланото й пренасяне към други страни от периферията на еврозоната, което действа задържащо на нивата на основните индекси", каза още Йорданов.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от едва 465 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 413 хил. лв.

С най-голям оборот при акциите бяха Еларг фонд за земеделска земя (-6,3%) - 86 хил. лв. и Софарма (+0,5%) – 74 хил. лв. При други 8 дружества търговията бе между 10 и 33 хил. лв.

Търгуваха се общо 54 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 26/19, а при 9 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Синергон холдинг (+10%), Химимпорт (+6,5%) и Формопласт (+6%), а с най-голям спад са книжата на Астера козметикс (-10%), Еларг фонд за земеделска земя (-6,3%) и Еврохолд България (-3,2%).

При слаб оборот акциите на Българо-американска кредитна банка се покачиха с 4,4%. Вчера от банката обявиха, че фондът на Цветелина Бориславова и Грамърси са изгладили противоречията си

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:41 | 04.09.22 г.
fallback